Jestrebi - North Bohemia, Czech Republic
The ruins of Jestrebí Castle
Location: Liberecký kraj, Czechia

Towards the end of the 13th century, a beautiful and majestic castle was built on the difficult-to-access rock. The history of the castle is connected with most significant Czech noble families and it belongs among our oldest castles.

Its early destruction was caused by natural forces and by people as well. The rock was weathering and the legends about the treasures hidden in it attracted treasure hunters who would dig really intensively. The result was that the sandstone overhangs fell off and a part of the castle collapsed. Nevertheless, the romantic silhouette of the castle still attracts numerous visitors.

=========================================================

Hrad byl postaven kolem roku 1400 u obce, která je zminována roku 1295 jako majetek Jindricha z Dubé a Jestrebí. I pocátkem 15. století zdejší krajinu vlastnili Berkové z Dubé. Roku 1426 byl hrad dobyt spolu s nedalekou Ceskou Lípou husity. Ti jej sverili do péce svému hejtmanovi Jindrichovi Hlavácovi z Dubé, po husitských válkách zde byl Cenek z Dubé, který se shone s Vartenberky a Mikešem Pancírem ze Sloupu podnikal loupežné výpravy do Lužice. Lužice výpady oplatila trestnou výpravou do Cech. Cenek pred nimi hrad rychle prodal Janu Smirickému, veliteli litomerické posádky. Ten byl sice pozdeji za zradu krále popraven, ale zdejší panství si jeho potomci udrželi dalších 40 let. V roce 1491 hrad koupil a pripojil ke svému sousednímu panství Kryštof z rodu Vartenberku. O padesát let pozdeji, presne roku 1547 byl oznacován jako pustý.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined