The statues of Saint Roch, Saint Sebastian, Saint Nepomuk and Saint Rosalia - Tuchorice, Czech Republic
The statues of Saint Roch, Saint Sebastian, Saint Nepomuk and Saint Rosalia in Tuchorice
Location: Ústecký kraj, Czechia

The Baroque sculptures beside marina column in Tuchorice.

=========================================================

Jan ci Johánek z Pomuka (mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku – 20. brezna 1393 v Praze) byl generální vikár pražského arcibiskupa, pozdeji uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mucedník katolické církve a jeden z ceských zemských patronu.

Od roku 1369 pusobil jako verejný notár v Praze. Poté pusobil jako hlavní písar u práve vytvorených soudních akt generálních vikáru. Mezi lety 1373–1383 požíval titulu notarius, prothonotarius cancellarie a domesticus commensalis arcibiskupa Jana Ocka z Vlašimi. V zárí 1389 byl jmenován generálním vikárem pražského arcibiskupa po Kuneši z Trebovle.
Kvuli velkému západnímu schizmatu vzniklo neprátelství mezi ceským králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenem z Jenštejna. Dne 20. brezna 1393 se brzo ráno sešel král Václav IV. s Janem z Jenštejna. Po krátké hádce nechal král zajmout ctyri muže z arcibiskupova doprovodu, Jana z Pomuka, Mikuláše Puchníka, míšenského probošta Václava Knoblocha a laika arcibiskupského hofmistra Nepra z Roupova. Ti byli vyslýcháni na Pražském hrade, poté na Staromestské radnici, kde byl posléze držen Nepr a ostatní byli presunuti do staromestské rychty (dnes dum c. 12 na rohu ulic Rytírské a Na Mustku), kde byli muceni. Jan zemrel behem tohoto mucení, ostatní byli propušteni. Okolo deváté vecer pak bylo jeho telo svrženo z dnešního Karlova mostu do Vltavy.

Svatá Rozálie (1130 – 4. zárí 1166) je krestanská svetice uctívaná zejména jako ochránkyne proti nakažlivým nemocem. Podle tradice se narodila na Sicílii do vysoce postavené rodiny. Žila klášterním, pozdeji asketickým životem v osamení. Když byly v roce 1624 nalezeny její ostatky, byly prevezeny do Palerma, kde díky tomu rázem skoncila morová epidemie.

Svatý Roch z Montpellieru (okolo 1295? Montpellier – 16. srpna 1327 Montpellier) je francouzský katolický svetec, uctívaný jako patron proti moru.

Podle legendy pocházel ze zámožné rodiny z jihofrancouzského mesta Montpellier. Poté, co mu zemreli rodice, rozdal svuj majetek chudým a vypravil se jako prostý poutník do Ríma. Behem své cesty údajne radu lidí zázracne uzdravil od moru, nakonec se však sám v Piacenze morem nakazil. Uchýlil se do ústraní za mesto, aby tam bez pomoci a sám zemrel, ale pridal se k nemu jakýsi pes, který nemocnému Rochovi prinášel jídlo. Roch se prekvapive uzdravil a vrátil do svého rodného mesta. Tam, nikým nepoznán, byl uvržen do žaláre jako cizí vyzvedac. Roch se svou totožností nikomu nesveril, a tak vyšla najevo teprve poté, co pro nej po petiletém veznení prišla smrt.

Svatý Roch bývá znázornován jako mladý zarostlý muž v poutnickém odení (široký klobouk a hul), který si vykasává odev na noze, takže jsou patrné praskající morové vredy na jeho stehne. Doprovází jej pes, který nekdy olizuje hnis, vytékající z vredu na noze.

Svatý Šebestián (* Milán nebo Narbonne; † okolo 288, Rím) byl rímský voják a krestanský mucedník.
Podle legendy se Šebestián, kapitán pretoriánské gardy na císarském dvore, otevrene hlásil ke krestanství a pomáhal chudým krestanum. Proto ho císar Dioklecián odsoudil k smrti. Tento trest provedli numidští lukostrelci. Ti se domnívali, že Šebestián je již mrtvý, a nechali ho tam ležet. Ale Šebestián mrtvý nebyl a byl nalezen vdovou svatou Irenou. Ta zjistila, že ješte žije, a starala se o nej, dokud se neuzdravil. Šebestián se pak vrátil k Diokleciánovi, aby ho privedl ke krestanství. Ten se však rozlítil a prikázal ho v cirku umlátit kyji. Jeho telo bylo vhozeno do Cloaca maxima, mestské stoky. Krestané pak telo nalezli, protože jim bylo ukázáno ve snu. Potom Šebestiána pohrbili v katakombách za hradbami. Nad jeho hrobem byla zbudována trojlodní rímská bazilika San Sebastiano fuori le mura, která patrí dodnes mezi pet nejvýznamnejších poutních bazilik mesta Ríma.
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: in centre of Tochorice village