Sluis en Gemaal Eemnes
31U E 657218 N 5791102
Het gemaal Eemnes is een uit 1880 daterend gemaal gelegen aan de Eemnesservaart in de Nederlandse provincie Utrecht.
Location: Utrecht, Netherlands

Tot ver in de 18e eeuw verliep de afwatering van de Eemnesserpolder via meerdere sluisjes, waaronder de de in 1650 gebouwde Eemnessersluis.
Omdat de afwatering door inklinken van het land en lagere waterpeilen steeds moeilijker verliep, werd in 1791 naast de sluis een watermolen gebouwd.
Uiteindelijk werd ook de capaciteit van de molen te klein en werd in 1883 naast de sluis op de plaats van de molen een stoomgemaal met twee schepraderen en een machinisten woning gebouwd.

In 1921 is het gemaal onder leiding van de firma W.C. en K. de Wit geëlektrificeerd. Het nieuwe gemaal was uitgerust met twee horizontale schroefpompen, fabrikaat Pannevis met een capaciteit van 80 m3/min. bij een opvoerhoogte van 1,00 m. De aandrijving vond plaats met EMF-Dordt sleepring elektromotoren met een vermogen van 60 kW.

In 1993 is de bemaling overgenomen door een tweetal elektrisch aangedreven KSB onderwaterpompen met een capaciteit van 67 m3/min. elk, die in een nieuw gebouwde pompkelder zijn geplaatst.
De oude schroefpompen met de aandrijvingen en de overige hulpwerktuigen en elektrische voorzieningen zoals de aanzetinrichting bevinden zich nog in het in 2005-2006 geheel gerestaureerde gebouw.
Eén van de pompen is nog in werkende staat.

Het gebouw is sinds 2000 een erkend rijksmonument vanwege de cultuurhistorische waarde. De kern uit de 19e eeuw omvat het middelste gedeelte met de witgepleisterde gevel.
Aan de noord- en zuidzijde zijn in 1921 aanbouwen geplaatst.
Van belang zijn de bewaard gebleven machinerieën die de geschiedenis van de polderbemaling laten zien. Ook de ruimtelijke relatie met de naastgelegen schutsluis - eveneens een rijksmonument - en de Eemnesserpolder waren argumenten voor de registratie als rijksmonument.
Waterway Name: Eemnesser Vaart

Connected Points: