Staromestský orloj: Pruvodce historií a esoterním konceptem orloje - Praha, CZ
Astronomical Clock - guide to history and esoteric concept of the clock.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Prague Astronomical Clock symbolism as interpreted by the author in the European historical context of the unique model of the cosmos and its unity with man as his image. It analyzes in detail and cosmological symbolism astronomical clock and the hidden motives of the creators of the architectural and artistic solutions clock. Demonstrates how knowledge of the universe and of man, which published the modern esoteric schools and movements already captured Greek and Egyptian Mysteries, whose knowledge was at the end of the 14th century spread throughout Europe.

"Ojedinelý pruvodce se zabývá historií vzniku sta"vby a podává výklad esoterní symboliky, která v centru mesta, na verejném míste, dosud nepoznána preckala šest století.
Na pozadí doby vlády »posledního zasveceného císare Svaté ríše rímské« Karla IV. približuje úroven okultních znalostí pozdního stredoveku a jejich umelecké zachycení v architekture, výtvarném umení i urbanistice celého mesta.
Za vznikem pražského nachází tato kniha odkaz jedné z prvních uzavrených zasveceneckých lóží, která do svých rad prijímala i laiky, tzv. pražské bratrstvo Obruc a kladivo, nad nímž mel záštitu sám král Václav IV., syn Karla IV. Výklad symboliky umožnuje datovat vznik stavby, jejíž dokumentace zmizela neznámo kde, presneji než oficiální historická literatura.
Symboliku pražského orloje vykládá autor jako v evropském dobovém kontextu unikátní model kosmu a jeho jednoty s clovekem jako jeho obrazem. Podrobne rozebírá i kosmologickou symboliku astronomických hodin a skryté motivy tvurcu architektonického i výtvarného rešení orloje. Dokládá, jak znalosti o vesmíru i cloveku, které zverejnují moderní esoterní školy a hnutí, zachycovala už recká a egyptská mysteria, jejichž znalost byla na konci 14. století šírena po celé Evrope.
Stavbu orloje vykládá v souvislostech místa a casu vzniku. Približuje karolinský koncept Prahy nejen jako svetské metropole sveta, sídla císare nazývaného druhým Konstantinem, ale také jako duchovního otisku Nebeského Jeruzaléma, mesta posmrtne zaslíbeného krestanum. Na príkladu figur dvanácti apoštolu pak podává nejširší souvislosti iniciacních dejin v krestanském svete.
Pruvodce Staromestský orloj navazuje na odkaz takových autoru, jako byl slavný alchymista Fulcanelli, na duchovní dedictví mnoha ceských historiku i moderních autoru del o esoterních naukách, jako je napríklad David Ovason. Ve výkladu esoterní symboliky stavby vychází z rozsáhlého díla antroposofa Rudolfa Steinera."

zdroj: (visit link)

Author(s): Jakub Malina