Kostel Narození Panny Marie - Velké Bílovice, Czech Republic
CS: kostel Narození Panny Marie // EN: Church of the Nativity of the Virgin Mary
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Byl postaven v letech 1764–1765 na míste puvodního ceskobratrského kostela postaveného majitelem panství Janem ml. ze Žerotína roku 1564. Kostel predstavuje jednolodní orientovanou stavbu na východe ukoncenou polygonálním záverem knežište s obdélnou sakristií pri jeho jižní stene. K severní strane knežište priléhá patrová kaple s tocitým schodištem. Západnímu prucelí je na osu predstavena mohutná vysoká ctyrboká vež s hlavním vstupem do kostela, v koute pri jižní strane veže je situována pulválcová schodištová vež ukoncená plochou stríškou nad hlavní rímsou. Prucelí je prolomeno na osu pravoúhlým vchodem. Po obou stranách veže je fasáda završena volutovými krídly štítu. Trípatrová vež je clenena v jednotlivých podlažích kordonovou rímsou a v arkature po jedné okenní ose. Nad oknem tretího patra je umísten kruhový hodinový ciferník. Vež je zastrešena ctyrbokým jehlanem a završena makovicí s krížem. Zaklenuta je v prvním patre zrcadlovou klenbou s profilovanou fabionovou rímsou pri její pate a s jednoduchými geometrickými obrazci ve štuku. Další patra jsou zastropena drevenými trámovými stropy. Predsín v podveží je zaklenuta ploše valenou klenbou se dvema dvojicemi protilehlých lunet s ostrými hranami. V roce 1781 byla k severní strane presbytáre kostela pristavena nová kaple, prístupná vnitrním tocitým schodištem pri její západní strane. V roce 1816 byl celý kostel opravován. V roce 1879 byla bán kostela opatrena novým krížem, pri této príležitosti byla do ní vložena pametní listina s podpisy všech prítomných. Roku 1889 se ve zdivu objevily povážlivé trhliny, kostel byl proto uzavren. Stavební práce trvaly asi 2 roky. V roce 1925 dostal kostel novou strechu, nová okna s malovanými skly a byl vymalován interiér. Pri prechodu fronty 14. dubna 1945 byl kostel težce poškozen delostrelbou. V cervnu 1947 proto žádal místní Kostelní konkurencní výbor Ministerstvo školství a osvety o subvenci na jeho opravy. Ta byla poskytnuta a obnova zacala v roce 1950. Další opravy se uskutecnily v 60. a 80. letech.

EN:
It was built between 1764-1765 on the former Czech Brethren church built by the owner of the estate of John ml. Žerotína from 1564. The church is a single-aisle oriented building in the east end polygonal closure of the chancel with rectangular sacristy on its southern wall. The north side of the chancel adjoins floor chapel with spiral staircase. The western façade is the axis high performance massive square tower with the main entrance to the church, in the corner at the south side of the tower is located a half-cylindrical stair tower ended flat roof above the main cornice. The facade is broken on the axis of the rectangular entrance. On both sides of the tower facade crowned volute wings shield. The three-storey tower is divided in different levels cordon and arkature after one window axis. Above the third floor window is placed a circular clock face. The tower is covered with a four-sided pyramid and topped cupola with a cross. Vaulted is on the first floor mirror vault profiled fabion cornice at the heel and simple geometric patterns in stucco. Additional floors are roofed wood-beamed ceilings. Hallway in Undertowers surface is arched barrel vault with two pairs of opposite lunettes with sharp edges. In 1781 was the northern side of the presbytery of the church built a new chapel, accessed by a spiral staircase inside while its western part. In 1816, the entire church was repaired. In 1879, the dome of the church was equipped with a new cross, on this occasion was inserted into her memorial deed signed by all those present. In 1889, the masonry cracks appeared precarious, the church has been closed. Construction work lasted about two years. In 1925 the church received a new roof, new windows with painted glass and was painted interior. In the transition queue April 14, 1945, the church was badly damaged by gunfire. In June 1947 therefore asked the local church committee competitive Ministry of Education and Culture of the subsidy for its repair. It was given a revival began in 1950. Further repairs were carried out in the 60s and 80s.

Source/Zdroj: (visit link)