Station Kortrijk, Kortrijk, Belgium
Station Kortrijk is het belangrijkste spoorwegstation in de stad Kortrijk.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Station Kortrijk is het belangrijkste spoorwegstation in de stad Kortrijk en een van de belangrijkste stations in België. Er zijn vlotte treinverbindingen met alle belangrijke Belgische steden en naar Noord-Frankrijk.

In het station komen de spoorlijnen 66 (Brugge - Kortrijk) en 75 (Gent - Moeskroen) samen. Even buiten het station beginnen ook de lijnen 69 (Kortrijk - Poperinge) en 89 (Denderleeuw - Kortrijk). Vroeger vertrok hier ook de spoorlijn 83 (Kortrijk - Ronse).

Vanuit dit station vertrekken verschillende nationale IC-, IR- en lokale treinen, alsook internationale treinen, zoals de IC-trein naar Rijsel.

Nabij het Station Kortrijk bevindt zich het busstation Tolstraat van waaruit alle bussen in de stad en streek vertrekken.

Bij wet van 26 mei 1837 werd onder meer de aanleg van een spoorlijn uit Gent naar Kortrijk en verder naar de Franse grens en ook een spoorlijn naar Doornik via Kortrijk beslist. Twee jaar later al, op 22 september 1838, werd de eerste spoorlijn Kortrijk-Gent door koning Leopold I en koningin Louisa-Maria ingewijd.

Als definitieve vestigingsplaats voor een station liet men het oog vallen op een terrein tussen de Doornikpoort en de Rijselpoort. Een aantal onteigeningen en de afbraak van Doornikpoort, naast diverse aanaardingswerken en de aanleg van nieuwe stadsgrachten vertraagden enigszins de werkzaamheden.

Door de aanleg van station werd een nieuwe stationswijk aangelegd. De verschillende reglementen, die in verband met de opbouw van de woningen werden uitgevaardigd, bewijzen duidelijk dat de stad bekommerd was om het uitzicht van dit nieuwe stadsgedeelte. Zo bepaalde men dat de vier gevels die in een halve cirkel voor het stationsgebouw zouden staan, in dezelfde stijl gebouwd moesten worden. De hoogte van de huisgevels werd nauwkeurig vastgesteld. Naast de stadsarchitect bestond ook een bouwcommissie waaraan alle bouwplannen voorgelegd moesten worden. In de tweede helft van de 20e eeuw ging er veel van de stijl en de unieke architectonische eenheid van het plein die de bezoekers moest imponeren verloren.

Het stationsgebouw zelf werd herhaaldelijke keren vergroot en veranderd. In 1840 werd er een voorlopig stationsgebouw opgericht. Het tweede en definitieve stationsgebouw kwam er in 1857 en kreeg in 1876 twee bijgebouwen.

Tot in 1944 had het station een grote glazen overkapping van de perrons, maar dit werd door een Engels bombardement in 1944 verwoest.

Nadat het stationsgebouw zwaar beschadigd was door de bombardementen van 1944 werd op 7 juli 1956 een nieuw gebouw in gebruik genomen, ditmaal zonder een perronoverkapping. Dit station heeft een westelijke en een oostelijke voetgangerstunnel onder de sporen. De perrons zijn via trappen bereikbaar, met uitzondering van één perron dat ook via een roltrap toegankelijk is. Hierbij waren er aanvankelijk 7 doorgaande sporen en een doodlopend spoor A met een perron, en aan de achterkant nog 3 rangeersporen. Met de elektrificatie werden de 3 rangeersporen afgeschaft en vervangen door een perron met spoor 8 en 9. Op die manier ontstond een station met 10 sporen. Ingang tot het station kan worden verkregen via de trappen naar de centrale stationshal of via de hellende berm aan de zijkant bij de overdekte fietsenstalling. Aan de achterzijde van het station is in 2009 een tweede en volwaardige stationshal geopend. Hiervoor moest spoor 9 wijken.

The text is taken from the Wikipedia page.

Kortrijk railway station is the main railway station in the Belgian city of Kortrijk and one of the busiest railway stations in Belgium. Its NMBS/SNCB internal code is LK. The station was first inaugurated on 22 September 1839.

The following railway lines converge in this railway station: line 66 (Bruges - Kortrijk) and line 75 (Ghent - Moeskroen). Previously, there was also line 83 (Kortrijk - Ronse). Railway lines 69 (Kortrijk - Ieper - Poperinge) and 89 (Denderleeuw - Kortrijk) begin just outside the railway station.

With around 10,000 passengers per day, Kortrijk main station is the 15th busiest railway station in Belgium, and the 2nd busiest in the province of West-Flanders.

Several national Intercity-trains, Interregio-trains and local trains stop in this railway station, but there are also international trains like the Intercity-train to Gare de Lille Flandres, Lille in France. The first railway line, connecting Kortrijk to Ghent, was inaugurated on 22 September 1838 by King Leopold I and Queen Louisa-Maria. The first railway station on this site was inaugurated in 1839. The building itself was enlarged several times. The second building opened in 1857 and was enlarged in 1876. This monumental building originally included a glass and iron construction covering the platforms and rails. This construction and the original building were severely damaged during World War II. After the war, a brand new station was inaugurated on 7 July 1956. The structure covering the platforms and rails was demolished and replaced by awnings covering the platforms.

Is the station/depot currently used for railroad purposes?: Yes

Is the station/depot open to the public?: Yes