St. Bernard Column - Plasy, Czech Republic
St. Bernard Column - Plasy
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Sloup se schou Sv. Bernarda nedaleko kláštera v Plasech.

Svatý Bernard z Clairvaux (1090/1091, hrad Fontaines u Dijonu – 20. srpna 1153, klášter Clairvaux) byl významný stredoveký teolog, filosof, myslitel a mystik, duležitý clen nove vzniklého cisterciáckého rádu.

Bernard opravdu silne tíhl k víre a vyrostl v ctnostného mladíka. Získal vzdelání v klášterní škole a po jejím absolutoriu se rozhodl pro reholní život. Se triceti druhy se usadil na otcových statcích v Châtillonu a spolecne se pripravovali na vstup do rehole. Roku 1112 vstoupili do kláštera v Cîteaux.

Pro svou horlivost byl Bernard po trech letech ve veku 25 let vybrán, aby založil nový cisterciácký klášter Clairvaux. Význam jeho osoby pro cisterciácký rád byl mnohem hlubší. Bernard z Clairvaux byl napríklad autorem velmi prísných reholních pravidel, kterými usiloval o obnovu puvodní prísnosti benediktinské rehole.

Bernard se tešil velké autorite a casto byl volán, aby rešil i osobní spory vysoce postavených osob. Je patronem cisterciáku, vcelaru, voraru a vcel, je patronem Gibraltaru a Janova. Svetec je pomocníkem proti detským chorobám, proti posedlosti a rovnež je pomocníkem v hodine smrti. Je také záštitou proti bource.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column