Erb rodu Cerninu - Manetin, Czech Republic
Erb rodu Cerninu z Chudenic na meštanském dome.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Cernínové z Chudenic (též Czerninové z Chudenic, nem Czernin von und zu Chudenitz) patrí mezi nejvýznamnejší a nejstarší ceské rody. Nejsou však príbuzní s Cerníny z Cernína, kterí sídlili ve východních Cechách.

Podle Františka Palackého pochází z rodu Drslavicu (vedle Švihovských z Rýzmberka a pánu z Dolan), podle Bohuslava Balbína od Premyslovce Jindricha Znojemského. Nejstarší jistý prapredek je doložen dokumentem z 12. století, kdy také již existovaly i Chudenice, které rod za celou svou historii nemusel prodat.

Do 16. století patrili mezi velmi chudé rody, nicím nevynikali, pozdeji se rozvetvili na nekolik linií, radnickou, tasnovickou a chudenickou, které brzy vymrely.

Nekterí príslušníci rodu v soucasnosti žijí v Rakousku, Nemecku, Velké Británii, Portugalsku, USA. V Cesku žije soucasná dymokursko-vinorská vetev rodu a deti v roce 2015 zesnulého Depolda Josefa Marii Cernína.

Znak v behu staletí menili, avšak pravá polovina zustala cervená, v levé modrobílé polovine se nacházejí tri horizontální pruhy (v heraldice tzv. „polotrojrící“). Pri povýšení do erbu pribyly iniciály Rudolfa, Matyáše a Ferdinanda II. s rakouským štítkem, pozdeji doprostred dodali iniciály F III (na pocest krále Ferdinanda III.).

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family