Plague Column - Trebechovice pod Orebem, Czech Republic
Plague Column - Trebechovice pod Orebem
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Na pamet moru v roce 1680 v Trebechovicích mel být postaven na námestí veliký morový sloup se skupinou zemských patronu a Pannou Marií. Když se mesto z morové rány ponekud vzpamatovalo, byla na sloup zahájena sbírka. Ale roku 1695 znicil mesto rozsáhlý požár. Teprve za fará­re Františka Hrdlicky v roce 1709 mohlo být staré prání obyvatelstva splneno, ale pro chudobu mesta byl postaven prostší sloup s Pannou Marií a s nápisem: „S. Maria, oro­duj za nás v nynejší nebezpecný cas. Léta Páne 1709.“ Sloup utrpel na svém vzhledu, nebot pozdejší navážka námestí zakryla jeho scho­dište. V roce 1934 byl sloup se sochou pietne opraven a krome ceského nápisu byl tentýž nápis pridán latinsky.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column