Kank - rozhledna / lookout tower (Central Bohemia)
33U E 520442 N 5535415
Newly constructed stone lookout tower with adjacent restaurant, located at hill Kank in environs of town Kutná Hora, became soon ofter opening one of the most visited spots in the Kutná Hora region.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Stone Kank lookout tower was built on the summit of Kank Hill (353 meters a.s.l.) in 2011 together with adjacent restaurant "Havírská bouda" at the site of older gamekeeper's lodge. The body of the 30 meters high tower is concrete, faced by limestone Cyclopean masonry. The covered circular observation deck, which serves also as a luxury restaurant and cafeteria, is accessible by 144 stairs and also by modern elevator.

Rozhledna Kank se nachází na jihovýchodním hrbetu kóty Kank, nejvyšším vrcholu Malešovské pahorkatiny - 353 m n.m., východne od Kanku, cásti Kutné Hory.

Rozhledna stojí v místech, kde dríve stávala hájovna, v roce 1895 prestavená na vyhlídkovou restauraci. Ta však byla v 50. letech 20. století uzavrena a sloužila znovu jako hájovna. V prosinci 2011 podle projektu spolecnosti Silnice Cáslav-Holding a.s. provádela stavební práce humpolecká spolecností STATUS stavební a.s., a to stavbu rozhledny, penzionu a revitalizaci puvodní restaurace (dnes "Havírská bouda"). Projekt byl cástecne financován z Regionálního operacního programu regionu soudržnosti Strední Cechy. Betonová rozhledna je obložena kyklopským zdivem, vysoká 30 metru a je bezbariérová, nebot na zasklený ochoz ve výšce 26 metru vede krome 144 schodu i výtah. Slavnostní otevrení bylo 30. dubna 2013. Z rozhledny je kruhový výhled na Polabí u Kolína, Železné hory, Cáslav, Kutnou Horu, pri dobré viditelnosti až na Ješted ci Krkonoše.

[Czech Wikipedia]