Sv. Donát - Dyjakovice, Czech Republic
CS: Socha sv. Donáta // EN: Statue of St. Donatus
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Popis:
Na oplocené travnaté ploše pred vstupem do kostela se nachází socha sv. Donáta. Ctvercová základna s hladkými stenami je ukoncená zvonovnicí, na kterou navazuje tvarovaný sokl s vydutou dolní cástí. Sokl je na celní strane zdoben akantovými rozvilinami, tvorícími rám pro nápis (viz níže). Sokl je ukoncen vyloženou profilovanou rímsou. Na rímse spocívá ctyrboký plint se sochou sv. Donáta. Svetec stojí v kontrapostu s nakrocenu levou nohou. Je oden do šatu rímského vojína se suknicí a rímskými sandály. Plášt, který mu spadá pres rameno, je sepnutý na levém rameni. Hlava, otocená výrazne na pravou stranu, je zdobena vavrínovým vencem, symbolem mucednictví. Levou rukou drží u tela snop s obilím, postavený u levé nohy, pravou ruku, v níž drží palmovou ratolest, si klade na srdce. //Na podstavci se v ozdobné kartuši torzálne dochoval sekaný patrne jedenáctirádkový latinský nápis v novoveké kapitále, dle pramene s chronogramem k roku 1777. S. [I...] HONORI/ VENE.ATIONIQVE/ PIAE STATVA/ SANCTI DONATI/ PATRONI/ [CONTRA GRANDINE ]/ EX VOTO/ [Io....I]/ [.VC..VCKER]/ [...... .VI....]/ [..... ..... .....C.A./.

Archiv:
Na západní strane kostela byly dve kamenné sochy, první predstavující sv. Floriána a druha sv. Donáta, na obou stranách u hlavního vchodu do kostela, které ale roku 1818, kdy byla postavena nová škola a jedna socha tak prestala být videt, byly premísteny ke kríži na jižní strane. Druhá socha dokládá svuj vznik nápisem: „SIt honorI VeneratIonIq VepIa statVa sanCtI DonatI patonI Contra granDInes eX Voto IosephI pVChr VCker paro ChI hVIatIs seXta IvnII ConfeCta.”(Tato socha k uctení svatého Donáta patrona proti bourkám (kroupám) na prání Josepha Puchruckera faráre ?huiatis? dokoncena 6. cervna). (Farní kronika Dyjákovice 1821-1899 (prepis v el. podobe)).

EN:
Description:
The fenced grassy area before the entrance to the church is the statue of St. Donatus. A square base with smooth walls is terminated zvonovnicí, followed by the shaped base with a concave bottom. The housing is at the front decorated acanthus scrolls forming the frame for the sign (see below). The plinth is finished lined profiled cornice. On the ledge is tetrahedral PLINT the statue of St. Donatus. The saint stands in contrapposto poised with his left foot. It is clothed in robes of Roman Soldier with kilt and Roman sandals. Cloak that falls over his shoulder, is on the left shoulder. Head, turned dramatically to the right side, is adorned with a laurel wreath, a symbol of martyrdom. His left hand holds the body sheaf of grain, built on the left leg, right hand he holds a palm branch, aims at heart. // On a pedestal in a decorative cartouche torso preserved chopped probably jedenáctirádkový Latin inscription in modern capital, according to sources with chronogram to 1777. S. [... I] Honore / VENE.ATIONIQVE / writes STATVA / Sancti DONATI / PATRONS / [ CONTRA Grandin] / Ex Voto / [Io .... I] / [.VC..VCKER] / [...... .VI ....] / [..... ..... ..... CA /.

Archives:
On the western side of the church were two stone statues, representing the first Vol. Florian and WWII. Donatus, on both sides of the main entrance to the church, but by 1818, when it was built a new school and a statue ceased to be seen, they were relocated to cross to the south side. The second statue demonstrates its origin inscription: "Sit HONOR VeneratIonIq Vepi statVa Sancti Donati Paton Contra granDInes Ex Voto IosephI pVChr VCker paro ChI hVIatIs Sexto Participative confect." (The statue in honor of St. Donat, the patron saint against storms (hail) at the request of Joseph Puchruckera priest? huiatis? completed June 6). (Parish Chronicle Dyjákovice 1821-1899 (transcript at el. Form)).

Source/Zdroj: (visit link)
Associated Religion(s): Roman-catholic