Devicky - Pavlov, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Devicky - Dívcí hrad // EN: Ruined castle Devicky - Dívcí hrad
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Devicky (též Dívcí hrady nebo Maidenburg) jsou zrícenina gotického hradu tvorící dominantu severního okraje hrebene masívu Devín, nejvyššího vrcholu Pavlovských vrchu na jižní Morave. Nachází se na vápencové skále vypínající se do nadmorské výšky 428 m n. m.

Hrad je poprvé zminován roku 1222 pod názvem Dewiczky jako pomezní zemepanský hrad v královském držení. Dochovalo se i jméno jeho prvního purkrabího. Byl jím Štepán z Medlova († 1235), zakladatel šlechtického rodu Pernštejnu a zároven správce hradu Veverí. Po nem se stali purkrabími rakouský šlechtic Lipolt z Hardeggu a v roce 1244 Crha z Ceblovic. Behem jejich správcování prišla do kraje skupina nemeckých kolonistu. Podle zprávy z Pulkavovy kroniky byl Crha Rakušany zajat a presto, že mu bylo vyloupnuto oko, hrad nepríteli nevydal.

Zprvu byla stavba pravdepodobne drevená. Mezi roky 1247-1294 není o tomto zemepanském hrade zmínky a zdá se, že mohl být znicen pri nájezdech Kumánu v roce 1253. Hrad byl obnoven na konci 13. století za vlády krále Václava II. Roku 1334 udelil král Jan Lucemburský hrad lénem Lichtenštejnum. V tomto období zde došlo pravdepodobne k prestavbe a k zbudování nevelkého predhradí. Pri obléhání Vídne Turky v roce 1529 došlo k posílení opevnení. V roce 1572 koupil celé mikulovské panství Adam z Dietrichštejna. Jeho syn Zikmund jako své sídlo hrad prestavel a upravil hlavne obytné prostory. Pri prestavbe bylo použito i velké množství cihel. Vznikla tak nepravidelná obdélná stavba o délce asi 65 metru, jejíž plášt mel na šírku až 2 m. Na blízké skalce byla pristavena renesancní bašta.

Za tricetileté války byl hrad obsazen švédskými vojsky, která táhla po vítezné bitve u Jankova na Víden. Pri odchodu švédské osádky byl vyplenen a zapálen. Ditrichštejnové se postarali o nejnutnejší opravy a hrad byl až do požáru v roce 1744 používán jako strážní pevnustka. Potom sloužil jako strážnice k hlášení požáru. K jeho konecnému opuštení došlo nejpozdeji na zacátku 19. století. Poté postupne zchátral.

Zachovány jsou obvodové zdi a renesancní bašta se strílnami. Romantická stavba se nachází v chránené krajinné oblasti Pálava a je v oblasti dominantní stavbou. Prístup je po cervené turistické znacce od železnicní zastávky v obci Popice, nebo po zelené a cervené znacce od parkovište aut v obci Pavlov, v obou prípadech je trasa dlouhá pres 7 km.

EN:
Devicky (also Girls castles or Maidenburg) are the ruins of a Gothic castle dominates the northern edge forming a ridge Devin Massif, the highest peak of the Pavlov Hills in southern Moravia. Situated on a limestone cliff towering to an altitude of 428 m n. M.

The castle was first mentioned in 1222 under the name Dewiczky as a border lordly castle in royal possession. It survives even the name of his first burgrave. Was it Stepan from Medlov († 1235), founder of the noble family Pernsteins while manager Veverí castle. After they became the burgrave Austrian nobleman Lipolt Hardegg and in 1244 Crha of Ceblovice. During their správcování they came to the county group of German colonists. According to a report from Pulkavovy Chronicle was Crha Austrians captured and though he was plucking out an eye, the enemy castle has gone before.

At first, the building was probably wooden. Between the years 1247-1294 is about this lordly castle references and it seems that it could be destroyed during a raid Kuman in 1253. The castle was restored in the late 13th century during the reign of King Wenceslas II. In 1334 by King John of Luxembourg castle fief Liechtenstein. In this period there was probably rebuilt and the construction of a small ward. During the siege of Vienna by the Turks in 1529 to strengthen fortifications. In 1572 he bought the entire estate of Mikulov Adam Dietrichstein. His son Sigismund as their seat castle was rebuilt and modified main living area. During reconstruction was used and a large amount of bricks. This resulted in irregular rectangular building with a length of about 65 meters, whose coat had a width of 2 m. On a nearby rock was a Renaissance bastion.

During the Thirty Years War, the castle was occupied by the Swedish army, which stretched after winning the battle of Jankov Vienna. When leaving the Swedish crew were looted and torched. Dietrichstein took care of the most urgent repairs and the castle until a fire in 1744, used as a guarding stronghold. He then served as the gatehouse to report fires. His final abandonment occurred later than the beginning of the 19th century. Then gradually fell into disrepair.

Are preserved perimeter walls and Renaissance bastion with loopholes. Romantic building is located in a protected area hills and is dominant in the field of construction. Access is the red trail from the railway station in the village Popice, or green and red trail from parking cars in the village of Pavlov, in both cases the route is over 7 km long.

Source/Zdroj: (visit link)