Cekanice - South Bohemia, Czech Republic
Cekanice Chateau
Location: Jihočeský kraj, Czechia

EN
In place of the current Cakovice Chateau was fortress as the original seat of the owners of the estate. After the big fire in r. 1785 the fortress was rebuild to a new classicism palace by John George Helversenem.
The chateau is close to public now.

CZ
V místech dnešního cekanického zámku stávala tvrz jako puvodní sídlo majitelu panství, ovšem po požáru sídla v r. 1785 byl v jejích místech Janem Jirím Helversenem postaven nový klasicistní zámek. Helversenové drželi statek až do r. 1868, kdy je Karel, svobodný pán z Helversenu, prodal knežne Marii Sidonii Lobkovicové. Od Lobkovicu koupili Cekanice r. 1891 Vlasta Stránecká a její syn Miloslav, za nichž došlo k nekterým stavebním úpravám zámku (r. 1910 byla pristavena na severní strane bocní kaple, vznikly i nové zrcadlové a segmentové stropy). R. 1945 byl zámek i s celým velkostatkem zabaven Židlickým, stal se majetkem ceskoslovenského státu a po adaptaci byl využit jako ústav sociální péce o mládež.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact