78 - Menaam - NL - Fietsroutenetwerk Noardwest Fryslan
Fietsknooppunt op de afslag van een naamloos fietspad aan de Sânwei nabij Menaam (Menaldum).
Location: Friesland, Netherlands

Menaldum (Fries en officieel: Menaam) is een dorp en de hoofdplaats van de gemeente Menaldumadeel. Menaldum is een terpdorp dat enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling op de kwelderwal tussen Dronrijp en Beetgum is ontstaan.

De bebouwing concentreerde zich om de kerk, behalve aan de zuidoostelijke zijde, want daar stond Orxmastate. De Tegenwoordige Staat van Friesland meldde in 1786: 'Dit dorp heeft eene schoone kerk en toren, op eene groote hoogte gebouwd, en voor weinige jaaren merkelyk versierd. De buurtt ligt byna cirkelswyze ten Westen, Noorden en Oosten om de kerk, en ten Zuiden de aanzienlyke State Orxma, ook Dekema genoemd, bestaande in eene schoone oude uit het water opgehaalde huizinge en eene ruime wel aangelegde plantagie, hovinge, cingels.' Hoewel Berlikum de oudste papieren leek te hebben en ook Dronrijp zich tot dorp van betekenis ontwikkelde, werd Menaldum de hoofdplaats van de grietenij. Aan het einde van de 19de eeuw zijn stukken van de terp afgegraven.

(bron: Wikipedia)
Node Number: 78