Thunovsky letohradek / Thun Summerhouse
CS: Letni zamecek ze 17.stoleti. EN: A summer chateau from 17.century.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Letohrádek je rane barokní stavba z druhé poloviny 17. stol.. Nachází se v Horní Ledci východne od „Ledecského hradu“ s nímž byl puvodne propojen prostrednictvím teras. Stavbu nechal postavit tehdejší majitel ledecského panství Michal Osvald z Thunu pro svého bratra Jana Arnošta - arcibiskupa v Salzburgu, jako letní sídlo. Stavba byla na prelomu 18. a 19. stol. upravena klasicistne. Skládá se ze dvou k sobe priléhajících budov – velké ctvercové s mansardovou strechou a menší obdélníkové. V minulosti letohrádek obklopoval velký park s oranžérií, kašnou a schodištem s vázami. Ve 20. stol. na jihovýchodní cásti parku byly zbudovány tenisové kurty. Letohrádek byl v roce 1956 vykoupen státem a v r. 1984 odprodán ZD Syrovice. Pozdeji došlo ke znacné devastaci budovy. V soucasnosti je letohrádek v soukromém vlastnictví a dochází k jeho zdárné rekonstrukci do témer puvodní podoby.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact