Drenthe/Overijssel - Paal op het Scheidenbergje
Posted by: Groundspeak Regular Member DosHermanas
N 52° 46.397 E 006° 10.377
32U E 309303 N 5850797
Natuurstenen grenspaal #46 op de provinciegrens tussen Drenthe en Overijssel aan de Meppelerweg nabij Steenwijk.
Waymark Code: WMQDMP
Location: Drenthe, Netherlands
Date Posted: 02/11/2016
Published By:Groundspeak Premium Member Axel-F
Views: 7

Op 13 maart 1822 werd door de Directeur der Belastingen een decreet uitgevaardigd, waarbij de landmeters van het Kadaster de gemeente- en provinciegrenzen moesten vastleggen in overleg met de schouten van de verschillende gemeenten. De hoekpunten van de grenzen werden daarbij ingemeten en vastgelegd met houten of natuurstenen palen en van een benaming voorzien. De natuurstenen paal langs de "Postweg tussen Meppel en Steenwijk" werd de "Paal op het Scheidenbergje" genoemd. Wanneer de paal precies geplaatst is, is niet bekend, maar het proces-verbaal van Havelte, waarin staat dat hij geplaatst zal worden is van 22 april 1822. Het proces-verbaal van Steenwijkerwold is van 22 september 1827. Daarin staat de "Paal op het Scheiderborgje" aan de "Steenwijker Postweg" als aanwezig vermeld. Zeker is dus dat paal van rond 1825 stamt.

Op 15 januari 1891 besloten de provincies Overijssel en Drenthe dat ook tussen de hoekpunten de grens gemarkeerd moest worden. Dit gebeurde nog datzelfde jaar met gietijzeren palen volgens een brief van 16 november 1891, waarbij een kaart zit met de geplaatste palen. De palen werden geleverd door de ijzergieterij "De Prins van Oranje" uit 's-Gravenhage. Alle palen kregen een nummer, ook de reeds aanwezige op de hoeken. De stenen paal langs de postweg kreeg nummer 46. Op 7,00 m afstand in noordoostelijke richting werd de gietijzeren paal 45 geplaatst. De nummers staan wel op diverse kaarten, maar niet op de palen zelf. De gietijzeren palen waren voorzien van wapenschilden van de provincies. Ze werden geverfd met wit-zwarte banden, waarna de wapens gekleurd werden.

De palen werden niet onderhouden en het belang ervan voor de grensbepaling werd steeds minder. Zo kon het gebeuren dat in 1973 bij een reconstructie van het kruispunt Havelterberg de stenen grenspaal werd verplaatst naar de hoek van een aangrenzend perceel. Daar fungeerde hij jarenlang als schamppaal. Gietijzeren paal 45 is destijds waarschijnlijk als oud ijzer afgevoerd. Bij de voorbereiding van de aanleg van de autosnelweg A32 in 1994 werd de stenen paal herontdekt. Hij viel op door zijn bijzondere vorm en de nog vaag leesbare provincienamen. Doordat de knik in de provinciegrens weer asfaltvrij werd, was het mogelijk de paal weer terug te plaatsen. Maar niet nadat hij geheel was schoongemaakt en de belettering was hersteld. Sinds 11 juni 1997 staat de natuurstenen paal weer op z'n oorspronkelijke plek. De gietijzeren paal 44 moest bij de aanleg van de autosnelweg wijken. Deze is geverfd in de oorspronkelijke kleurstelling en geplaatst op de plek van paal 45.
Visit Instructions:
1. A closeup photo of the waymark with your GPS, or (a part of) you in it, is required.
2. An area photo including the waymark in the view is highly appreciated.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest European Historic Survey Stones, Monuments and Benchmarks
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
HtV visited Drenthe/Overijssel - Paal op het Scheidenbergje 05/26/1998 HtV visited it

View all visits/logs