RM: 41099 - Molen Op Hoop van Zegen / De Vlijt - Zuidwolde
32U E 325975 N 5838501
Molen "De Vlijt" 1878, sedert 1909 "Op Hoop van Zegen" geheten, gelegen aan de Molenstraat in Zuidwolde.
Location: Drenthe, Netherlands

De voorganger van de huidige molen was een standerdmolen uit 1731, die afbrandde in 1877. Ter vervanging kocht men in Zuid-Holland een molen aan: de Zuidplaspolder hield op met de windbemaling en bood 30 grote en sterke en nog maar ongeveer 40 jaar oude molens voor afbraak te koop aan. Dit is de voormalige vijzelmolen I van de Zuidplas (ook wel J genoemd), gebouwd 1838, die was geplaatst tussen Moordrecht en Nieuwerkerk a/d IJssel.
De Vlijt is sinds de verplaatsing naar Zuidwolde in 1878 in bezit van de familie Wassens.

In 1887 kwam door verkoop de molen in het bezit van de landbouwer Frederik Lucas Steenbergen, vermoedelijk een zoon van Margje Arends Mulder. Hij verkocht de molen 23 jaar later opnieuw aan een lid van de fam. Wassens. Sinds die tijd is de molen onafgebroken in het bezit van de familie Wassens gebleven. Na 25 jaar zwaaide Jan Wassens, getrouwd met Aaltje Wobben, de scepter over dit bezit. Hij liet in de periode 1935 - 1955 in het gebied rond de molen een kerk, een pastorie en enkele huizen bouwen.

Zijn opvolger was weer een Johannes Wassens. Thans wordt de molen door de beide broers Jan en Klaas Wassens beheerd.

In 1940 bracht molenmaker Bisschop (Dalfsen) een stroomlijnneus aan. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de molen stil te staan en werd verwaarloosd. In 1960 volgde een restauratie en werd er weer zo nu en dan gemalen. Het grote graanbedrijf van de familie Wassens bleef echter hoofdzaak, zodat een nieuwe periode van verval volgde.

In 1980/81 volgde een grote restauratie. Sindsdien werd weer regelmatig gedraaid maar het was blijkbaar niet genoeg: inmiddels staat de molen wederom stil. Op 1 april 2002 ontsnapte de - toen al stilgelegde - molen aan brandstichting door snel ingrijpen van de brandweer.

Op 5 mei 2004 werden beide roeden gestreken, blijkbaar omdat er iets mis was met de constructie daarvan. Sindsdien is niets meer gebeurd en lijkt herstel tot draaivaardige molen niet aan de orde.
De huidige eigenaar Wassens voelt er naar verluidt weinig voor.

Deze molen heeft grotendeels zijn Zuid-Hollandse proporties nog. Het lijkt alsof rond het achtkant simpelweg een molenbelt is opgeworpen en de vlucht is ingekort. Hierdoor is met name de kap in verhouding veel te groot en te zwaar; zodoende gaat ook het kruien allerminst licht!
Wat ook sterk opvalt is het enorme conische bovenwiel van deze molen. Misschien wel de beste herinnering aan de periode dat deze molen mede de Zuidplas droogmaalde en -hield.

Bron: Nederlandse Molendatabase (visit link)
Monument Number: 41099