Erby Vaclava z Morzinu a Marie Kateriny Erdody - Jevicko, Czech Republic
Erby Vaclava z Morzinu a Marie Kateriny Erdödy pred vchodem zámku Kounice.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Morzinové byl ceský šlechtický rod puvodem ze severní Itálie. V Cechách se Morzinové usadili v 17. století, kdy získali Vrchlabí. V severovýchodních Cechách získali ješte napríklad Hostinné ci Lomnici nad Popelkou, na Morave pak Chlumcany. Rod vymrel po meci roku 1881, ve spojení s Cerníny (Cernín-Morzin) se v Cechách udržel až do konfiskací roku 1945.

Václav z Morzinu (1676—1737) se narodil jako syn Jana Rudolfa hrabete z Morzinu a jeho manželky Evy Konstantiny, rozené Vratislavové z Mitrovic. Nejprve nastoupil vojenskou kariéru a pod Evženem Savojským bojoval proti Turkum. Po smrti svého staršího bratra ovšem prevzal správu panství a zacal bohate podporovat stavební cinnost na svých statcích. V Praze nechal napríklad postavit Morzinský palác v Nerudove ulici na Malé Strane.

Zdroj: (visit link)

Marie Katerina z Erdodu (1679—1750) patrí k madarské šlechtické rodine, která vlastnila panství na území dnešního Madarska a také Chorvatska. Rod povýšil do madarské šlechty roku 1459, rodine byl v roce 1485 udelen hrabecí titul.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family