Moravec - Czech-Moravian Highlands, Czech Republic
Moravec Chateau
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Three-wing, two-storey chateau with a chapel, arcade loggia in the courtyard. Originally a fortress (1347) belonging to the Vladyks of Kralice. Count Gabriel Gudenus planted a collection of exotic woody species in the chateau park.

The chateau is under reconstruction right now.

=========================================================

Zámku predcházela tvrz, poprvé zminovaná v roce 1374. V letech 1385-1386 je jako majitel zminován Vít z Kralic a na zacátku 15. století Staník z Chvališova. V polovine 15. století se dostala do vlastnictví Gedeonu z Olešnicky. V roce 1514 ji od Jirího Gedeona odkoupil spolu se vsí Beneš z Vahancic. Následne se dostala do majetku Pernštejnu a posléze Lhotských ze Ptení. Po Bílé hore byla tvrz tehdejšímu majiteli, Vilému Munkovi z Ejvancic, zkonfiskována a zakoupil ji Hanuš Jakub Magnáš. V roce 1630 prešla do majetku Jana Magnáše zv. Bergamosco, jenž získal i predikát z Moravce. Práve za Magnášu z Moravce došlo v 1. polovine 17. století k nahrazení zchátralé tvrze pozdne renesancním zámkem. V roce 1825 tehdy dvoupatrový zámek vyhorel a následne byl obnoven a prestaven v klasicistním duchu.

V léte roku 1946 byla do zámku umístena zotavovna nadace Vojtech z Brna. Dne 1.5.1947 prevzal zámek Ceskoslovenský cervený kríž, který zadaptoval vnitrní prostory a umístil sem detskou zotavovnu. Ta prešla od 1.10.1949 do vlastnictví státu. Sociálním úcelum pak zámek sloužil až do podzimu roku 1995, na jare 1996 jej prevzalo do správy Moravské zemské muzeum v Brne.
Accessibility: No access - dangerous

Condition: Partly ruined