No. 256, Namest nad Oslavou, CZ
Namest nad Oslavou town.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

EN
A small town at the foothill of Ceskomoravska vysocina, 40 km westward of Brno, lies close to the Oslava river. At the place of the former castle a wide Renaissance chateau has been built. In 1886 the town was connected by a railway line with Brno and Jihlava. The Baroque bridge over the Oslava river from 1737 is another significant building. It belongs among the most well-preserved bridges in Czech Republic, often likened to the Charles bridge in Praque. It is decorated by 20 statues by J. Winterhalter and A. Jelinek.

CZ
První zmínka o Námešti pochází z roku 1234, kdy námeštský hrad patril do majetku rodu Mezerícských z Lomnice. V roce 1563 získal Námešt Jan starší ze Žerotína a ten na míste puvodního hradu postavil rozsáhlý renesancní zámek jehož soucástí je i anglický park a malá francouzská zahrada. Zámek stojí na skalnatém masivu a tvorí dominantu mesta.
Námešt nad Oslavou se rozkládá po obou brezích reky Oslavy. Vetší cást mesta leží na pravém brehu, menší cást s renesancním zámkem leží na brehu levém. Oba brehy jsou spojeny barokním kamenným mostem z roku 1737, který je zdoben barokními sochami. Most patrí k nejstarším zachovaným kamenným mostum a je pripodobnován ke Karlovu mostu. Je volne prístupný pro peší. Historické centrum mesta je mestskou památkovou zónou. Na námestí a v prilehlých ulicích jsou domy v barokním a renesancním slohu. Prostor Komenského námestí obklopují podélne razené domy, jejichž jádra jsou ze 17. až 18. století a mají nove opravené fasády. Renesancní radnice se pyšní sgrafitovou výzdobou. Další významnou stavbou je kostel sv. Jana Krtitele s navazující budou fary.
Opening Times:

Rating: