Firehouse - Sloup, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Sloup // EN: Firehouse in village Sloup
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Historie sboru
Když se v osmdesátých letech 19. století zacaly pod tlakem boskovického hejtmanství zakládat hasicské sbory, bylo zastupitelstvo obce Sloup vyzváno k nákupu požární stríkacky. Také k tomu vedly zkušenosti po dvou velkých požárech v letech 1882 a 1884. Z financních duvodu se tak stalo až v roce 1893. Samotný sbor dobrovolných hasicu byl založen až v roce 1894, jako jeden z prvních spolku v obci. Sbor tehdy tvorilo 31 clenu a už v roce 1897 byla obcí zakoupena ctyrkolová rucní stríkacka.

Pri odchodu vetšiny sloupských hasicu na frontu 1. svetové války se velení ujal tehdejší starosta obce Ferdinand Veselý a pro zásah vycvicil skupinu mladých chlapcu a devcat, kterí pomáhali pri požárech v sousední Šošuvce a Vavrinci. Po skoncení války byl Ferdinand Veselý zvolen starostou sboru a velitelem se stal syn hajného Josef Svoboda. V krátké dobe bylo sestaveno a vycviceno družstvo lezcu a družstvo „stríkacníku“. Tehdy sbor cítal kolem 20ti aktivních a radu prispívajících clenu.

Výjezdu k požárum se zpravidla úcastnilo 15 dobre vycvicených hasicu, a tak se Sloup stal brzo centrem hasicské cinnosti a také hasicským okrskem. V dobe první republiky zasahovali sloupští hasici prevážne v okolních obcích, ve Sloupu horelo jen dvakrát. Rozsáhlý požár zasáhl sloupský mlýn v srpnu roku 1930.

S príchodem 2. svetové války byla zákazem schuzí a verejných cvicení cinnost hasicu utlumena. Po válce se ale opet pokracovalo a za pusobení velitele Františka Padery byla zakoupena první motorová stríkacka, zhotovená z válecného automobilu Horch. V roce 1953 byl poruchový Horch nahrazen agregátem DS 16.

Problém s umístením hasicské techniky se podaril vyrešit pod vedením velitele Miloše Boudy v roce 1961, kdy byla dostavena hasicská zbrojnice, místo pro tehdy nove zakoupenou Tatru 805. O hasicskou organizaci byl velký zájem, clenská základna cítala kolem 60ti clenu, a pod Boudovým velením byla vycvicena nejen zásahová jednotka, ale také šesticlenné družstvo žen.

V šedesátých letech horelo ve Sloupu nekolikrát, nejtežší zásah na Velikonocní pondelí r. 1968, kdy horelo prímo v centru obce. Pod velením Michala Horbala se zásahu, krome místních, úcastnili i hasici z okolních vesnic a profesionální jednotka z Blanska.

S dobou se hasicum v obci dostávalo vetší vážnosti, pracovali v místní samospráve, starali se o techniku a také požární prevenci. Po roce 1968 se „cervený kohout“ Sloupu vyhýbal, ale jejich práce bylo stále potreba, napr. pri pomoci speleologum uvezneným v Amatérské jeskyni v r. 1970.

EN:
History of church
     When in the eighties of the 19th century began under pressure Boskovice hejtmanství establish fire departments, municipal Column was invited to purchase fire engines. Also led to this experience after two large fires in 1882 and 1884. For financial reasons it happened in the year 1893. The actual volunteer fire brigade was set up in 1894 as one of the first clubs in the village. The choir then consisted of 31 members and already in 1897 the village was bought by four-wheeled hand-held syringe.

When leaving most sloupských firefighters on the front first World War took command of the then mayor Ferdinand Veselý and intervention trained a group of young boys and girls who helped in fires in neighboring Šošuvce and Lawrence. After the war he was elected mayor Ferdinand cheerful staff and commander was the son of a gamekeeper Josef Svoboda. In a short time it was assembled and trained team of climbers and cooperative "stríkacníku". Then congregation numbered about 20 active and a number of contributing members.

Trips fires are usually attended by 15 well-trained firefighters, and so soon became a center pillar of firefighting operations and fire-fighting precinct. During the First Republic sloupští firefighters intervened mainly in surrounding villages, burned in Sloup only twice. Sloupský large fire hit the mill in August 1930.

With the advent of WW2 was a ban on public meetings and exercise activities firefighters suppressed. After the war, but resumed and under the influence of Commander Francis Pader was purchased first motor syringe, made of war Horch automobile. In 1953, Horch was replaced faulty unit DS 16th

The problem with the location of fire equipment were solved under the leadership of Commander Milos Booths in 1961, when it was completed firehouse, a place for the newly purchased Tatra 805. The Fire organization has been great interest, membership numbered around 60 members, under the command of Bouda not only trained fighting unit, but also the six-member women's team.

In the sixties burned in Sloup several times, the hardest hit on Easter Monday 1968. When burned directly in the center of the village. Under the command of Michael Horbal was hit, in addition to local, also attended by firefighters from the surrounding villages and the professional unit of Blanska.

With time the firefighters in the village received more seriousness, worked in local government, took care of engineering and fire prevention. After 1968, the "Red Rooster" Column avoided, but their work was still needed, eg. In helping Amateur speleologists trapped in a cave in the year. 1970's.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer