Erb rodu Sliku - Stare Hrady, Czech Republic
Erb rodu Sliku nad vchodem do zámku Stare Hrady.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Šlikové (též Schlickové) jsou ceský a ríšskonemecký puvodne patricijský rod, který povýšil až do hrabecího stavu.

Vzešli z Chebska, dlouhou dobu nijak príliš nevynikali.
Kašpar Šlik v Norimberské kronice

Kašpar (pred 1400–1449) byl skutecným zakladatelem vehlasu a bohatství rodu. Na Bolonské univerzite získal titul doktora práv, poté se vrátil do vlasti a sloužil králi Zikmundovi Lucemburskému, kterého doprovázel na cestách do Kostnice ci Basileje. Stal se jeho sekretárem, v roce 1422 jej Zikmund povýšil do panského stavu. V roce 1427 se stal pronotárem, poté vicekanclérem a v roce 1433 ríšským kanclérem. Byl jmenován palatinem a povýšil do ríšského hrabecího stavu. Dedicne získal panství Bassano Vicentino v severní Itálii, Sokolov, Holíc na západním Slovensku, dále také statky na Chebsku a Loketsku.

Jáchym Ondrej Šlik (1569–1621) od roku 1606 pusobil jako reditel konzistore podobojí, angažoval se v bojích o Rudolfuv majestát. Odmítl prijmout Ferdinanda II. na ceském trune. Patril mezi hlavní vudce protihabsburské opozice, stal se jejich hlavním mluvcím. Po zvolení Fridricha Falckého ceským králem prezval post nejvyššího sudího a fojta v Horní Lužici, po porážce na Bílé hore se uchýlil na panství Redernu ve Frýdlantu, kde jej na rozkaz saského kurfirta zajali a predali císari. Jako první vstoupil 21. cervna 1621 na lešení s popravcím špalkem na Staromestském námestí.

Po porážce stavu se cesty rodiny rozdelily, jedna cást emigrovala, zbytek rodu zustal ve vlasti. Jindricha zajali, poté prešel do císarských služeb, pracoval pro Albrechta z Valdštejna a mel za úkol dohlížet na nej. Po jeho zavraždení dostal cást jeho jmení. Povýšil do stavu ríšského hrabete. Hrabecí tituly jim králové a císari uznávali až od 17. století, kdy Jindrich Šlik získal potvrzení od císare Ferdinanda II.

V ceských zemích zustala pouze kopidlanská vetev, která zde žije dodnes na svém zámku v Jicínevsi.

Zdroj: (visit link)