Paclavice - South Moravia, Czech Republic
Paclavice Chateau
Location: Zlínský kraj, Czechia

The original fortress from the Gothic period was rebuilt into four-wing disposition in the late 16th and early 17th century.
The building was later in the use of church order. The chateau is close to public, it was rebuilt for social purposes.

=========================================================

je dvoupatrová renesancní budova, leží nad kostelem sv.Martina ve stredu obce Paclavice.

Tvrz, o níž je první zmínka z r. 1355, byla prestavena na renesancní zámek po roce 1612 Janem Bokuvkou z Bokuvky.

V 18. století po velkém požáru r. 1760 došlo k barokním úpravám, za nimiž stojí Ignác Chorynský z Ledské.

O klasicistních úpravách svedcí deska s rokem 1816 nad hlavním portálem.

V roce 1791 kupuje zámek i mestecko Arnošt z Arenbergru a v roce 1833 zakládá na zámku tzv. Špitálku, což je dum pro staré a nemocné poddané a lidi po pracovním úraze.

V roce 1841 darovala dcera hrabete z Arenbergru zámek Kongregaci milosrdných sester sv. Vincence de Paul a rádové sestry prizpusobily zámek pro sociální péci. Vedle Špitálky zde dále vznikl detský útulek a dívcí škola.

Po 2. svetové válce od roku 1946 byl zámek ve správe státu, v poválecném období došlo k dalším úpravám pro sociální úcely (starobinec, domov duchodcu, domov pro mentálne postižené ženy), mimo jiné byly do nádvorí pristaveny provozní místnosti a k budove zámku pristaven další objekt.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact