Firehouse - Jihlava, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v Jihlave // EN: Firehouse in Jihlava
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
28. zárí 1935 se konala v sále na Severní tocne ustavující valná hromada sboru dobrovolných hasicu Bedrichov. Predsedou prípravného výboru byl bratr Antonín Halík, který prednesl svým bratrum myšlenku "proc" založit hasicský sbor na Bedrichove. V dobách prevratových byla obec Bedrichov ovládána pouze obyvatelstvem nemecké národnosti a ceská menšina jen živorila.
V nekolika letech nastal pro ceský národ obrat k lepšímu. Ceský živel se vzmáhal a dosáhl dosti príznivé prevahy. Vzrustem ceského obyvatelstva se u neho jevila snaha být prospešným všem i na poli humánním. Ceský obcan trpce nesl, že v této obci je jen nemecký hasicský sbor, který mel sice za úkol všeobecnou prospešnost, ale jeho úkolem bylo mít vliv na obcany nemecké národnosti. Ceský obcan se z pocátku snažil uplatnit u nemeckého sboru v Bedrichove, domáhal se toho, aby byl za clena prijat, ovšem za predpokladu, že bude státní jazyk i ceský obcan respektován. Byl však odmítnut. A práve to dalo podnet k myšlence založit Ceský hasicský sbor v Bedrichove.
Tímto dnem je založen SDH Bedrichov, který prijímá stanovy Hasicské jednoty a stává se soucástí Havlíckobrodské župy. Starostou byl zvolen bratr Karel Dršata, clenským príspevkem byla schválena jedna koruna mesícne. Prítomný starosta obce Bedrichov Václav Gregor byl touto myšlenkou potešen a oznámil prítomným, že obec venuje hasicum cástku 1000 korun.
V roce 1937 byla zakoupena první nová autostríkacka. Z duvodu výstavby hasicské zbrojnice byla svolána mimorádná valná hromada. Budova byla postavena stavební firmou Janko za necelých 50 000 korun. Na pocátku druhé svetové války byla budova k dispozici pri mobilizaci. V prubehu války nastal útlum v cinnosti dobrovolného hasicstva. Nemci stále usilovali o zrušení sboru, ale díky bratru veliteli Plchovi, který dokázal sbor uhájit, byl sbor nedotcen a zachován. Mezi mnoha umucenými v koncentracních táborech byl i bratr Pravda. Po válce sbor znovu ožívá a zapojuje se do dení v padesátých letech. 15.12.1953 vzniká první družstvo žáku pod vedením Adolfa Jiráka, který se mládeži venoval až do konce svého života. Družstvo žáku dosahuje úspechu na nejvyšších postech a stává se nejlepším družstvem v jihlavském kraji.
Cinnost sboru byla velice aktivní. Provádela se školení i výcvik požární jednotky. Ta mnohokrát zasahovala pri požárech, ale i pri množství námetových cvicení. Clenové provádeli preventivní hlídky a mladými požárníky byly drženy žnové hlídky. Muži, ženy i družstva žáku se úcastnili souteží v celém kraji. Spolecenský a kulturní život na Bedrichove byl velice pestrý. Hasici porádali plesy, zábavy, zájezdy, výlety a ruzné oslavy, predevším k MDŽ. Za pomoci MeNV byly dodelány opravy ve zbrojnici, když v roce 1967 zde byla zavedena voda a plyn. I nadále pracují mladí požárníci pod vedením Marie Schwarzové. V roce 1970 mel sbor 63 clenu, z toho 13 žen a 9 mladých požárníku, kterí svou cinností vzorne reprezentují bedrichovské hasice. V roce 1973 pod vedením Evy Schlingsbierové se mladí požárníci zapojili do celostátní hry Plamen, kde dosahují opet na nejvyšší prícky. Toto období až do roku 1976 hodnotíme jako nejúspešnejší. Skvelé výsledky dosahovali všechny vekové kategorie.
V roce 1976 dochází k rozpadu kroužku mladých požárníku. Obnovit kroužek se podarilo až v roce 1985. O jeho cinnosti však nebyly nalezeny žádné záznamy.
V roce 2000 prichází do sboru nová clenka, odchovanka hasicu v Dolní Cerekvi, Andrea Dopitová, která na radu Oldricha Kotouna znovu zakládá za pomoci velitele sboru Jirího Bláhy dve družstva mladých hasicu, která se i dnes zapojují do celostátní hry Plamen a úcastní se kol okresní a krajské ligy.
Velkým prínosem pro SDH Bedrichov byl príchod nového clena Marka Zemína, který se stává také vedoucím mládeže a v roce 2003 starostou SDH Bedrichov. Jeho zásluhou je obnovena technika ve zbrojnici a chod cinnosti sboru.

EN:
September 28, 1935 was held in the auditorium at the North Pole inaugural general meeting of the volunteer fire brigade Bedrichov. Chairman of the Preparatory Committee was the brother of Anthony Halik, who gave his brothers thought "why" to establish a fire brigade Bedrichov. In times prevratových the village Bedrichov controlled only the German population and the Czech minority just vegetated.
     In a few years there for the Czech nation upturn. Czech element prospered and achieved quite favorable superiority. Czech population increase at him seemed to struggle to be beneficial to all and in the field of human. Czech citizen bitterly bear that in this village is a German fire brigade, which was, although the task of general usefulness, but his job was to affect the citizens of German nationality. Czech citizen from the beginning tried to apply for a German congregation in Bedrichov, demanded that a member has been accepted, provided, however, that the state language and Czech citizens are respected. But it was rejected. This is what gave rise to the idea to establish Czech fire brigade in Bedrichov.
This date is based SDH Bedrichov, which accepts the unity Fire and becomes part Havlíckobrodský County. Mayor was elected brother Charles Dršata, membership fee was approved by one crown per month. The present mayor Bedrichov Vaclav Gregor was delighted by the idea and told those present that the municipality pays the amount of CZK 1,000 firefighters.
     In 1937, he purchased the first new autostríkacka. Due to the construction of the firehouse was convened Extraordinary General Meeting. The building was built by the construction company Janko less than 50,000 crowns. At the beginning of World War II, the building was available during mobilization. During the war, there was decline in the activities of voluntary firemen. Germans still sought to cancel the choir, but thanks to the brother commander Dormouse, who was able to defend the choir, the choir was untouched and preserved. Among the many martyred in concentration camps was the brother of truth. After the war, the choir has revived and is involved in what is happening in the fifties. December 15, 1953, the first team of students under the leadership of Adolf Jirák that the youth spent the rest of his life. Cooperative pupils achieved success at the highest levels and become the best team in the Jihlava region.
     The activities of the choir has been very active. Conducted the training and fire training units. It repeatedly intervened in fires, but also in the amount of thematic exercise. Members carry out preventive patrols and young firefighters were held again patrols. Men, women and teams of students participate in competitions throughout the region. Social and cultural life in Bedrichov was very varied. Firefighters ballroom, entertainment, tours, trips and various celebrations, especially for IWD. For help MeNV repairs were finished works in the armory, while in 1967 there was introduced water and gas. I continue to work under the leadership of young firefighters Marie Schwarz. In 1970 the choir had 63 members, including 13 women and 9 young firefighters, whose activities represent exemplary Bedrichovská firefighters. In 1973, under the direction of Eva Schlingsbierové young firefighters participated in the national games flame, which once again reach the highest rungs. The period until 1976 is evaluated as the most successful. Great results achieved all ages.
     In 1976 decaying ring of young firefighters. Restore managed to ring in 1985. His activities did not find any records.
     In 2000, coming to church a new member, odchovanka firefighters in Lower Cerekev, Andrea Dopitová that advice Ulrich Kotoun re-establishes the help of Corps Commander George Blaha two teams of young firefighters, who are today involved in national games flame and is involved in rounds District and regional leagues.
A great benefit for SDH Bedrichov was the arrival of a new member Mark Zemin, who also becomes the head of the youth and in 2003 the mayor SDH Bedrichov. Its merit is restored in the armory of technology and operation activities of the congregation.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer