Hrad Lietava / Castle Lietava
CS: Romantický hrad ze 13.století. EN: A romantic castle built in the 13.century.
Location: Žilinský kraj, Slovakia

Hrad postavili po roce 1241 pravdepodobne jako administrativní a vojenské centrum. V letech 1300 až 1321 je dáván do souvislosti s Matúšem Cákem. Koncem 14. století patril králi Zikmundovi Lucemburskému, v letech 1475-1494 pak Pavlovi Kinižimu, který zde provádel vetší stavební úpravy. Opravil opevnení prvního predhradí a velkou obytnou vež, jakož i vstupní vežovou bránu. Pocátkem 16. století hrad získal Mikuláš Kostka, jehož dceru Barboru si vzal za manželku František Turzo. Nový majitel hradu opevnil další, druhé predhradí a opravil existující budovy; z nich víceré ukoncil obloukovou atikou podle nového výtvarného smeru - renesance. Z roku 1530 pochází zpráva, že se na hrade zdržovala pocetná vojenská posádka - 285 žoldnéru, kterí si zde sami vyrábeli i strelný prach. V roce 1604 se pocet vojáku zmenšil na 12. Po smrti Imricha Thurzy (1621) bylo zdejší panství rozdeleno mezi dedice, kterí nejakou dobu hrad spolecne udržovali. V roce 1641 v dusledku majetkových sporu ztratili o areál zájem; hrad v první polovine 17. století patril komposesorátu. Popis hradu z roku 1698 uvádí, že není obýván a nachází se zde jen archiv; 1760-1770 archiv prevezli na Oravský hrad. Lietavský hrad už poté nebyl využíván ani udržován, a tak postupne chátral. V letech 1870-1873 zdejší majetky vlastnil baron Popper.Jádro hradu tvorila velká hranolová vež, situovaná celem k šiji prístupového hrebene. Severne od ní se nacházelo opevnené nádvorí horního hradu s palácem a dalšími objekty. Hradní opevnení kopírovalo clenitý tvar zdejšího terénu. Na jeho východní strane byla umístena gotická kaplicka. Hradní jádro obklopuje první velké predhradí na severu a na západe. Prístupné bylo skrz hranolovitou vstupní vež s bránou. Na jihovýchode od ní stojí velká obytná budova s oblým nárožím s kamenným rámováním a reliéfem erbu. Na severozápadním nároží byly vystavena velká okrouhlá baštu a na severovýchodní strane pak válcovitá vež. Na tomto nádvorí se nacházely obytné a hospodárské budovy. Druhé predhradí chránilo areál od severu a západu. Prístupné bylo další velkou hranolovitou veží s padacím mostem; jeho bezpecnost zvyšoval i i hradní príkop. Predhradí dále zpevnovala polygonální bašta (severozápad) a oblá vež (severovýchod).

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined