Znak obce Brezová nad Svitavou, Czech Republic
Znak obce Brezová nad Svitavou na podstavci sochy Jana Nepomuckého.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Mesto Brezová vzniklo kolem roku 1300. Bylo soucástí svitavského panství, jež vlastnilo biskupství olomoucké. 1. srpna 1497 král Vladislav II. obci udelil status mesta. V 16. století nastal díky rozmachu soukenické výroby hospodárský vzestup mesta. Po roce 1784 zde prosperoval i prumysl lnárský. V polovine 18. století bylo mesto napojeno na ríšskou silnici spojující Prahu a Brno, což prineslo další rozvoj oblasti. 1. ledna 1849 pak do mesta byla privedena železnicní trat Brno - Ceská Trebová. Po poválecném odsunu Nemcu nastalo ve meste znatelné snížení poctu obyvatel a ekonomický úpadek, cílem politiky bylo dokonce vysídlení a asanování mesta, což se však nakonec nestalo. V roce 1960 byla k obci pripojena tehdejší obec Dlouhá (s místním národním výborem v Ceské Dlouhé) a osada Zárecí (patrící dosud k Brnenci), v letech 1976 - 1990 náleželo celé území Brezové nad Svitavou k Brnenci[2]

Po roce 1945 status mesta zanikl, v roce 1991 o jeho znovuudelení neúspešne žádali.[3] Další podání žádosti o znovupridelení statusu mesta již bylo úspešné a s úcinností od 26. listopadu 1999 je Brezová nad Svitavou opet mestem.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town