RM: 493490 - Sluisbrug - Meppel
Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart in het centrum van Meppel
Location: Drenthe, Netherlands

Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1929 door constructie- en aannemersbedrijf Gebr. Tellegen uit Daarlerveen (bij Vroomshoop) en in opdracht van de gemeente Meppel. De brug wordt aangeduid als Sluisbrug vanwege de situering en relatie met de eveneens beschermenswaardige sluis. De brug is bestemd voor gewoon verkeer met een middengedeelte voor auto's (3.50 m) met aan weerszijden voetpaden (0.75 m). Vrije hoogte van 5.60 m en een opening tussen de deels in gewapend beton uitgevoerde landhoofden van 6.00 m. Giet- en smeedijzeren hekwerk op de wal en de landhoofden. De brug is geheel geklonken en bestaat uit twee zelfstandig staande hamei-stijlen (aan bovenzijde afgerond), opgebouwd uit vier hoekijzers die met dwarskoppelingen raamwerken vormen waarvan de drie onderste vakken met platen zijn bekleed. De hamei-stijlen zijn naar onderen toe verbreed en hebben aan de buitenzijde een extra hoekijzer. De balanspriemen en dwarsliggers zijn vakwerken met een N-patroon; I-profiel met achterliggende balanskist; diagonale trekstangen. De hangstaven zijn ieder samengesteld uit twee strippen. De brug wordt met de hand bewogen met behulp van een rechte beugelstang die langs de binnenzijde van de westelijke hamei-stijl beweegt. Waardering: Brug van cultuurhistorisch belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel als havenstad. Van architectuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik. Van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende betekenis ten opzichte van de (beschermenswaardige) sluis en de haven. Dergelijke bruggen worden zo langzamerhand uniek. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Monument Number: 493490

Address of this Rijksmonument: