Zamek Milesov / Milesov Chateau
33U E 424620 N 5599207
CZ:Puvodne hrad postaven ve 14.století, pozdeji prestaven na zámek. EN:Originally a castle built in 14.century, later rebuilt a chateau.
Location: Ústecký kraj, Czechia

Zámek Milešov je hrad prestavený na renesancní a pozdeji na barokní zámek na skalnatém kopci v Milešove u Velemína v okrese Litomerice v Ústeckém kraji. Nedaleko odtud, smerem na sever, se vypíná nejvyšší hora Ceského stredohorí Milešovka. Zámek je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.Puvodní hrad zde vznikl již v prubehu 14. století, ale prvním známým majitelem byl v roce 1391 Petrman z Milešova.Ve 14. století patril rodu rodu Kaplíru ze Sulevic. Na míste nekdejšího hradu si na konci 16. a na pocátku 17. století postavil Bohuslav Kaplír na skalnatém návrší puvodne jednokrídlý renesancní zámek. V letech 1662–1676 byl zámek znovu prestaven a rozšíren v barokním slohu. Záver prestavby rídil architekt Antonín Porta. Jádro gotického hradu bylo vhledem k velikosti skály zrejme velmi malé. Dochovala se z nej spodní cást bergfritu, ale celý zbytek jádra zabral goticko-renesancní palác postavený na prelomu 15. a 16. století. Podobu predhradí neznáme, protože ho prekryly úpravy spojené se zámeckými prestavbami.Mezi nejzachovalejší památky na zámku patrí štuková výzdoba, barokní zámecká kaple z roku 1775 a zahradní pavilon. V soucasnosti zámek není pro verejnost prístupný, nachází se v nem nemocnicní zdravotnické zarízení – lécebna dlouhodobe nemocných.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact