Hrad a zamek Stare Hrady / Stare Hrady Castle
CZ: Hrad a zámek postavený ve 14.století. EN: A castle and chateau built in the 14.century.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

První písemná zmínka o tvrzi Stará je z roku 1340 v záveti Arnošta ze Staré. Páni ze Staré byli tehdy nejvýznamnejším rodem v okolí. Arnošt byl hejtmanem v Kladsku a jeho rodovým sídlem byla práve tvrz Stará. Arnošt ze Staré mel ctyri syny, zde se také pravdepodobne narodil jeho syn, budoucí první arcibiskup pražský – Arnošt z Pardubic. Nejmladší Vilém se svým synem Smilem Flaškou vybudovali nynejší kamenný hrad. Poté se zde vystrídalo nekolik pánu. Roku 1567 Starou koupil Kryštof Popel z Lobkovic, majitel sousedního panství Kost. Jeho dcera Uršula prinesla hrad venem Jirímu Pruskovskému z Pruskova, komorníku ctyr habsburských císaru. Roku 1573 Pruskovští zacali s prestavbou puvodní gotické tvrze na renesancní zámek, nejvetší a nejkrásnejší stavbu celého kraje. Dostavba zámku pokracovala i za jeho syna Oldricha Disidera. Roku 1628 zámek kupuje Albrecht z Valdštejna. Po Valdštejnove zavraždení prichází na Staré Hrady rod Schliku. Ti zakládají panství Kopidlno – Staré Hrady. Hlavními sídly Schliku byly upravené zámky v Kopidlne a v Jicínevsi a starohradský zámek byl jen hospodárským centrem panství. Byl zde panský dvur, konírny, špejchar a pivovar. Posledním mužským potomkem kopidlnské vetve Schliku byl Ervín František Schlik. Po jeho smrti se rozpoutal spor o toto panství. Ten nakonec vyhrála rodina Weissenwolfu. Po roku 1945 se stal zámek majetkem ceskoslovenského státu. Nebyl však nadále opravován, a tak i pres snahu brigádníku bylo roku 1960 rozhodnuto o jeho demolici. Naštestí se roku 1964 stal predsedou MNV ucitel pan Vladimír Holman. Dal dohromady nekolik duchodcu z obce i okolí a zámek zacal rust z trosek. V roce 1994 prešlo vlastnictví areálu hradu a zámku na obec Staré Hrady. Postupem doby bylo jasné, že peníze na opravy a údržbu objektu nestací. Obec se rozhodla objekt prodat. A tak mají Staré Hrady od poloviny r. 2007 nového majitele, manžele Sukovi.

Accessibility: Full access

Condition: Intact