RM: 28361 - Waag - Medemblik
31U E 642149 N 5848867
Waarschijnlijk als woonhuis gebouwd 17e-eeuws pand, in 1692 tot Waag bestemd. Gedekt door zadeldak tussen twee topgevels, waarvan de frontgevel trapvormig is. Grote gevelsteen uit 1773.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Waag

De bouw van de Waag in Medemblik begon in 1692. Op het fronton staat een weegschaal met kaas erop. De waag staat ten zuiden van de Hervormde Grote of Sint Bonifaciuskerk, voor het eerst in 1118 in historische bronnen genoemd.

De oudere waag uit de 14e eeuw stond tegenover de Bonifaciuskerk en werd gesloopt wegens bouwvalligheid. De klok op de voorgevel komt uit een klein torentje van de eerdere waag. Het gebouw staat aan de Kaasmarkt, vlak bij het begin van het centrum van de stad en bij de havens.

Eeuwenlang werd hier de boter en kaas gewogen en verhandeld aan omliggende steden zoals Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar en Schagen.

Tegenwoordig is er een bloemwinkel in gevestigd. Het kantoor van de weegmeester is nog steeds te bezichtigen in de winkel en is in 1973 gerestaureerd. Je komt ogen tekort in dit pand. Aan het plafond hangt de originele balans met arm.
Op de vloer liggen nog originele stenen welke af en toe met zand worden geveegd.

Op het pand bevindt zich een gevelsteen met weegschaal uit 1778.