Znak mesta Cesky Dub, Czech Republic
Znak mesta Hodkovice nad Mohelkou na budove radnice/obecního úradu.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Mesto Ceský Dub ležící približne 20 km jižne od Liberce, pod Ještedským hrbetem. Patrí k nejstarším sídlum severních Cech, jeho vznik sahá až do románského období.
Na pocátku 12. století byla pri kupecké stezce nad potokem Ještedka založena tržní osada, která byla podle osamele stojícího dubu byla nazvána Dub. Již v roce 1260 získal Dub mestská práva. Od 13. století patril rádu johanitu, kterí zde postavili opevnenou komendu, dnes významnou historickou památku. Tuto komendu navštívil i král Karel IV. Oficiální název Ceský Dub se zacal používat na sklonku 18. století.

Bohatá historie mesta a okolí je dokumentována expozicemi Podještedského muzea. Jádro dnešního Ceského Dubu je mestskou památkovou zónou. Presto však mesto žije - konají se zde koncerty, prehlídka loutkárských souboru a vánocní trhy s tradicními remesly.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town