Kostel Sv. Jana Krtitele / Church of St. John the Baptist - Hlucín (North Moravia)
34U E 297887 N 5530856
Gothic-Baroque Church of St. John the Baptist (Kostel Sv. Jana Krtitele), parish church of local St. John Roman Catholic parish, belongs among principal historic landmarks of town Hlucín.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

This landmark of Hlucín has had an interesting and turbulent construction history fullfiled by catastrophes and neverending reconstructions. This church with Gothic core is firstly documented in record dating back to 1378. During the 16th century, the St. Anne's Chapel and St. Michael Chapel were added, but the church steeple collapsed and destroyed the central nave in 1597. The subsequent reconstruction and new vaulting took 11 years. Shortly afterwards, in 1616, the church was damaged by a massive fire which destroyed also the adjacent Hlucín castle and the Town Hall as well. Church was reconstructed again, but during the Thirty Years' War (in 1645) it was badly damaged by Swedish army, then immediately reconstructed... But the church was hunted by destiny, because lighting destroyed tower in 1648. Current look of the church (...and the new 46.7 m high tower) is a result of late-Baroque reconstruction which started in 1791. Church was generally reconstructed in 1922.

St. John' Church is brick single nave in-core Gothic structure (presbytery) with Baroque prismatic tower in centre of the western Baroque front facade and two Renaissance side chapels at the southern and northern side, respectively. Tower is segmented by lesene frames and running cornice. Windows are decorated by chambranles and parapet cornices.

Kostel svatého Jana Krtitele v Hlucíne je památkove chránená sakrální stavba, patrící mezi hlavní dominanty mesta. Sousedí se zámkem. Farní kostel Rímskokatolické farnosti Hlucín je jedním ze trí památkove chránených kostelu v Hlucíne, ev. c. kulturní památky 46513/8-1372. Stavba kostela sv. Jana Krtitele vznikla v nekolika slohových obdobích (gotika, renesance, baroko, pseudogotika). Je to zdená omítaná jednolodní stavba s hranolovou veží pred západním prucelím a obdélnou nižší kaplí na jižním boku a kaplí na podkovovém pudorysu na severním boku, vedle ní malá predsín a schodište na kruchtu. Vež architektonicky clenena lesénovými rámci a prubežnou hlavní rímsou. Okna mají šambrány a podokenní rímsy. Helmice zvonovitého mansardového tvaru. K veži priléhají volutová krídla západního štítu lodi. Presbytár je gotického puvodu, je zaklenut žebrovou hvezdicovou klenbou z konce 15. století, lod byla zaklenuta po požáru v letech 1616-1618. Všechny kaple jsou renesancního puvodu, prucelí a vež byly upraveny barokne. Památkove movité zarízení: v presbytári, který byl prestaven v roce 1905 novogotické doplnky, deskový pozdne gotický obraz Ukrižování, velmi kvalitní soubor renesancních náhrobku, barokní mobiliár.

První zmínka o kostele sv. Jana Krtitele je z roku 1378 v souvislosti se stavbou bocního oltáre. Je proto pravdepodobné, že toho roku již kostel stál. Kdy a kým byl postaven není známo. Patrí mezi nejstarší kostely v širém okolí. Roku 1508 byla pristavena kaple sv. Anny. Kaple sv. Andelu (dríve Trí králu) a presbytár jsou starší. Roku 1522 dochází k prístavbe kaple sv. Michaela (dnes Boží hrob) a kaple Panny Marie Egyptské (dnešní bocní vchod). V roce 1597 se sesula vež a poborila cást kostela, pred adventem roku 1608 byl kostel opet zaklenut a byla ukoncena oprava. Pri velkém požáru roku 1616 spadlo klenutí kostela, silný žár roztavil i zvony. Roku 1618 byl kostel nove zaklenut valenou klenbou s lunetami. Behem tricetileté války, v roce 1645 Švédové kostel vydrancovali a zapálili, shorela však pouze strecha. Kostel i s veží byl opraven, v roce 1648 do veže uhodil blesk a poboril ji. V roce 1736 se staví vežicka nad oratoriem, tj. nad hlavním oltárem a byl v ní zavešen malý zvon zvaný "Sanktus". V roce 1791 se zacíná se stavbou veže, která je vysoká 46,7 m. Kostel byl bez veže od roku 1648. V léte roku 1792 byly nahoru vytaženy zvony. Zvon Jan, cili velký, má 19 centu, prumer 90 cm a výšku 115 cm. První zmínka o tomto zvonu byla již v roce 1589. V roce 1780 byl prelit na nový. Druhý zvon Margareta váží 9 centu a byl odlit v roce 1616. Tretí zvon byl odlit v roce 1791, dostal jméno Marie a váží 3 centy. Okolo farního kostela je nepohrbívá od roku 1808. V roce 1833 bylo pro chatrný stav odstraneno kryté loubí, které vedlo ze zámku do kostela na panské oratorium v kapli sv. Andelu.

[excerpted from Czech Wikipedia]