RM: 31504 - De Vilsterse Molen - Vilsteren
Windkorenmolen genaamd "De Vilsterse Molen" van Vilsteren.
Location: Overijssel, Netherlands

De windkorenmolen staat aan de noordzijde van het dorp Vilsteren. Het betreft een achtkantige bovenkruier met stelling uit 1858. Het onder- en tussenstuk zijn opgetrokken uit steen. Het bovenstuk en de kap zijn met riet gedekt. De molen heeft een hoogte van 36 m. De stelling bevindt zich op een hoogte van 12 m.

De oorspronkelijke molen werd in 1858 gebouwd en na brand in 1901 herbouwd. Tot 1966 bleef de molen in bedrijf en werd daarna gerestaureerd. De molen is thans ingericht met drie koppels maalstenen waarvan er twee op windkracht kunnen worden aangedreven. Daarnaast is de molen als korenmolen zeer compleet ingericht en bedrijfsvaardig. De roeden van de molen zijn rond de 22,50 meter lang. De binnenroede heeft het fokwieksysteem met remkleppen en zeilen, de buitenroede heeft het Oudhollands systeem met zeilen.

De molen valt onder het beheer van de Stichting Vrienden van de Vilsterse Molen. Er zijn twee vrijwillige molenaars en diverse molengidsen die rondleidingen verzorgen. In de molen wordt middels een expositie informatie gegeven over de geschiedenis en de werking van de molen. De molen is van mei t/m september geopend op donderdagmiddag, zaterdagmiddag en elke tweede zondagmiddag van de maand. De toegang bedraagt 1 euro.
Monument Number: 31504

Address of this Rijksmonument: