Budova Spolku výtvarných umelcu Mánes / Building of Manes Association of Fine Artists (Prague)
33U E 458080 N 5547409
Functionalist Building of Manes Association of Fine Artists (Budova Spolku výtvarných umelcu Mánes), located on Vltava river embankment in Prague' historic centre, creates together with adjacent water tower one of many city' architectural ladmarks.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Mánes building, white Functionalist complex designed by architect Otakar Novotný, was constructed in 1928–1930 at the site of former Šítka Mills (Šítkovské mlýny). Building on concrete bridge connects Masaryk embankment (Masarykovo nábreží) on the right Vltava riverbank with south corner of Slovanský Island. It is located in close proximity to the Renaissance water tower (Šítkovská vodárenská véž) and both together are registered in the list of Czech cultural monuments. Inside the complex, which was completely reconstructed and reopened in 2014, is large exhibition hall, offices, restaurant with terrace and two small exhibition spaces.

Budova Spolku výtvarných umelcu Mánes (SVU Mánes) architekta Otakara Novotného je funkcionalistický komplex staveb, zbudovaný na míste bývalých Šítkovských mlýnu v letech 1928–1930. Budova spojuje Masarykovo nábreží na pravém brehu reky Vltavy s jižním cípem Slovanského ostrova. Stojí v tesné blízkosti Šítkovské vodárenské veže a spolu s ní je zapsána v Seznamu kulturních památek CR a chránena jako nemovitá památka.

Požadavek na volne tekoucí reku pod budovou vyrešil architekt Otakar Novotný tak, že budovu umístil na železobetonový most, kterým preklenul pravé rameno Vltavy, obtékající Slovanský ostrov. Samotnou budovu architekt navrhl jako funkcionalistický, nízký kvádr s velkými prosklenými plochami. Kontrastem hladké, svetlé omítky budovy s tmavým zdivem renesancní vodárenské veže umocnil celkový výtvarný dojem. Vodárenská vež s charakteristickou cibulovitou strechou se stala výraznou dominantou celého komplexu. Samotná stavba budovy byla zahájena 10. cervence 1929, stavební práce rídila firma Mateje Blechy. 30. ríjna 1930 predal predseda stavební komise Josef Gocár budovu SVU Mánes. V interiéru budovy byl ústredním prostorem velký výstavní sál o ploše 300 m², dále zde byla prostorná hala, z níž byl velkou prosklenou plochou výhled na Národní divadlo. Krome toho se zde nacházela klubovna, menší výstavní a prednáškové místnosti a také zázemí pro rozsáhlou edicní cinnost spolku. Restaurace s terasou, na jejíž výzdobe se podílel malír Emil Filla, kavárna, cukrárna, bar, obchod a další prostory uvnitr budovy byly využívány komercne a z jejich pronájmu byl splácen úver na porízení stavby. [Czech Wikipedia]