Barokní radnice - Policka, Czech Republic
Barokní radnice na námestí v Policce
Location: Pardubický kraj, Czechia

Barokní radnice

Podobu puvodní gotické radnice známe pouze z nejstaršího vyobrazení Policky z let 1711-27, nebot byla zborena na pocátku její barokní prestavby v roce 1739. Byla to patrová kamenná budova s veží v severozápadním nároží, která se - ve zdivu vysoká zhruba 30 metru - bez vetšího narušení zachovala až do soucasnosti, byt ze všech stran obestavená budovou barokní radnice. Dobu stavby gotické radnice lze približne urcit pred rok 1360, cemuž neodporuje ani rozbor architektonických prvku dochované gotické kaple.

Na jejím míste byla v letech 1739-44 postavena radnice nová, barokní. Jejím projektantem byl pravdepodobne František Maxmilián Kanka, který ji navrhl jako monumentální dvoupatrovou budovu palácového typu s mansardovou strechou a veží. Fasády jsou v prízemí cleneny pásovou rustikou, pres obe horní patra beží pilastry s kompozitními hlavicemi, na všech ctyrech stranách jsou nízké trojúhelníkové štíty, na nichž byly puvodne mestské znaky (dnes zachován pouze znak nad východním prucelím). Nad okny prízemí a druhého patra jsou reliéfní štukové mušle, nad okny prvého patra jsou pod dynamicky zvlnenými nadokenními rímsami v bohatém štukovém dekoru umísteny symetricky razené individuální busty a masky - busty portrétního a masky karikaturního charakteru (busta v ose východního prucelí údajne zobrazuje tehdejší císarovnu-vdovu Alžbetu Kristinu, jediná zvírecí maska, hlava jelena - v ose západního prucelí - má nepochybne vztah ke štukovému rámu v prízemí, pod nímž do roku 1785 stával pranýr - nad pranýrem umístený zvonek oznamoval uzavírací hodinu hospod, požární poplach i uvedení provinilce na pranýr). Vchod do radnice je na východní strane, nad vchodem je vysunut malý balkónek. Všechna tri podlaží mají v zásade stejný pudorys, prízemí je klenuté, patra plochostropá, stred budovy zabírá již zmínená vež, v severozápadním rohu prostupuje prvé a druhé patro unikátne zachovaná radnicní kaple s puvodní výzdobou z roku 1751, zasvecená sv. Františku Xaverskému - oltární obraz (sv. František Xaverský krtí pohany) a nástropní freska (Apoteóza misionárské cinnosti sv. Františka Xaverského v Brazílii, Indii a Japonsku). Po stranách oltáre stojí dva jezuitští svetci (sv. František Borgiáš a Ignác z Loyoly) od Rehore Thényho a na stene ve výklencích visí ctyri obrazy svatých (sv. Václav, sv. Jan Nepomucký, sv. Barbora a sv. Katerina). Kalvárii na malé tumbe v bocním výklenku vyrezal Jirí František Pacák kolem roku 1730.

Puvodní barokní cibulovitá bán, znicená za požáru v roce 1845, byla obnovena roku 1916, kdy byl osazen i nový hodinový stroj, puvodní mansardová strecha pak v roce 1942. V roce 1994 byly v rekonstruované radnici instalovány a zprístupneny stálé galerijní expozice Mestského muzea a galerie (Staré umení na Policsku, Obrazová galerie rohu Hohenembsu, Moderní umení na Policsku, Bohuslav Martinu ve výtvarném umení).

Baroque Town Hall

The Baroque building constructed 1739-44 to the design by F.M.Kanka, on the site of a former Gothic Town Hall, with a Baroque plague column dominating the centre of Policka. A Baroque chapel, picture gallery of the Hohenems family, and old and new art in Policka area are open to visitors. Intersting seasonal exhibitions are held in the exhibition halls of the Town Hall. The Baroque Town Hall, the Marian Column, the John of Nepomuk statue and the fountains with the statues of St George and St Michael are listed as National Cultural Monuments.

Style: Baroque

Type of building (structure): City hall, college, hospital or another building of public use