St. Vincent de Paul - Homole, Czech Republic
33U E 590093 N 5545368
St. Vincent de Paul (24 April 1581 – 27 September 1660) was a priest of the Catholic Church who dedicated himself to serving the poor.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

St. Vincent was born in 1581 in the village of Pouy in Gascony, in the Province of Guyenne and Gascony, the Kingdom of France, to peasant farmers, father Jean and Bertrande de Moras de Paul.

=========================================================

Vincenc z Pauly byl francouzský knez, zakladatel kongregace lazaristu, Spolecnosti dcer krestanské lásky a jeden ze zakladatelu moderní charity a péce o chudé.

Pocházel ze šesti detí venkovské rodiny, studoval teologii v Toulouse a roku 1600 byl vysvecen na kneze. Roku 1605, když se vracel z cesty do Marseille, byl patrne zajat tureckými piráty, kterí ho prodali do otroctví do Tunisu. Teprve když obrátil svého pána na krestanství, mohl se vrátit do Francie. Do roku 1609 studoval v Ríme a pak se stal kaplanem francouzské královny Markéty z Valois, bývalé ženy Jindricha IV. Pozdeji se stal farárem v Clichy u Paríže, kaplanem v rodine de Gondi a od roku 1622 byl kaplanem veznu a galejníku. Roku 1643 si ho povolal ke smrtelné posteli král Ludvík XIII. a roku 1657 Vincenc založil známou parížskou nemocnici Salpêtrière. Ve všech svých postaveních se snažil pomáhat chudým a pro tento úcel také založil misijní rád lazaristu/vincentinu a ženský rád Dcer krestanské lásky (Vincentek).
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: beside the pilgrimage place Homole