Kostel sv. Archandela Michaela - Pacov, CZ
33U E 500223 N 5479994
Gothic parish church of town Pacov from the 13th century, rebuilt in the end of 14. century / gotický farní (arcidekanský) chrám z 13. století, prestavený na konci 14. století.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CZ: Na míste dnešního dekanského chrámu stál kostel již ve 13. století. Jádro dnešní stavby pochází až ze století 14. Hlavní portál na jižní strane lze datovat do roku 1380 a presbytár zaklenutý dvema poli krížové klenby má puvod v 15. století. Pri prestavbe byl puvodne plochostropý kostel zaklenut do podoby dvoulodního chrámu. Pozdne gotická hvezdová klenba hlavní lodi byla zrejme pocátkem 16. století zaklenuta na osmiboký pilír. Kruchta umístená po 3 stranách hlavní lodi je z poloviny 16. století a je zdobena renesancními malbami starozákonních a novozákonních výjevu. Z doby renesancních úprav pocházejí i obdélná okna kostela, která byla osazena do cástecne zazdených gotických špalet. Barokní úpravy z poloviny 17. století prinesly kostelu prístavbu sakristie s panskou oratorí na severní strane kostela a predsín na strane jižní. Kostel vyhorel v roce 1727, ale byl opet obnoven. Vež byla po požáru z roku 1744 obnovena až v roce 1876 – tehdy pribylo nové patro pro hodiny. V interiéru dnes nalezneme prevážne barokní zarízení.

ENG: On the site of today's church was the parish church in the 13th century. The core of the present building dates from the 14th century The main portal on the south side is dated to 1380. The late Gothic star vault of the nave is probably from the beginning of the 16th century. The nave is a mid-16th century and is decorated with Renaissance paintings of the Old Testament and New Testament scenes. The church burned down in 1727, but was again restored. The interior has mostly Baroque furnishings.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship