No. 913, Neratov - Orlické hory, CZ
Neratov and The Church of the Assumption of Our Lady.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

EN
First Wooden Church and Its Enlargement
First written mention concerning hamlet of Neratov, in later records called Bärnwald, dates to 1550. The hamlet was founded at the frontier of Rokytnice estate which was a property of lords of Ryzmburk. First settlers in the hamlet were glassmakers of German origin. They built a small wooden church which was situated perhaps in the place of today’s cemetery chapel. Existence of that church was confirmed by record in ancient land register of Rokytnice dated in 1590 which unfortunately has not been preserved.

A Birth of a Place of Pilgrimage
The legend of the place of pilgrimage was founded in the 1760’s. According to report written 80 years later, Christof Florian Blasius Drick, the vicar of Rokytnice, inspired by his dream, ordered the statue of Holy Virgin Mary to be carved and had it brought with a great pomp to Neratov on 16 August 1661. Many recoveries were attributed to a help of the statue as well as to a healing power of a spring, and groups of pilgrims began to visit Neratov where small spa were founded.

See also: (visit link)

CZ
Na pocátku 60. let 17. století postupne vznikla tradice neratovských poutí a kostel svojí povestí pritahoval poutníky ze širokého okolí. Podle zprávy sepsané o 80 let pozdeji nechal rokytnický farár Christov Florian Blasius Grick podle svého snu vyrezat milostnou sošku Panny Marie, jíž byly pricítány cetné zázraky. Do Neratova pricházeli lidé prosit Pannu Marii o pomoc. Tvrdili také, že místní pramen je lécivý. V Neratove pozdeji vznikly i malé lázne. Na zacátku 18. století se prý v Neratove stalo rocne tri sta až ctyri sta zázraku, mezi než se pocítalo i náhlé uzdravení. Na hlavní pout 15. srpna pricházelo nekolik tisíc lidí.

Chrám Nanebevzetí panny Marie
Protože kostel zájmu tolika lidí nestacil, zacal se v roce 1723 stavet nový, barokní chrám - kostel Nanebevzetí panny Marie, pravdepodobne podle plánu G. B. Alliprandiho. Je netradicne orientován severo-jižne, díky cemuž nejenže vznikla velmi pusobivá kompozice stavby nad údolím Divoké Orlice, ale zároven v poledne na Boží hod vánocní dopadají slunecní paprsky prímo na svatostánek. Barokní chrám je 48 metru dlouhý, 19 metru široký a byl až 20 metru.
Kostel po druhé svetové válce vyhorel. Požár znicil strechu, drevené schodište, roztavil hodinový stroj a zvon. Opravy zacaly již krátce po požáru. Komunistický režim však obnove kostela neprál a v roce 1956 se práce kvuli nedostatku penez zcela zastavily. V roce 1957 spadly promácené klenby a kostel se stal hríckou povetrnostních vlivu. Církevní objekt se dvakrát vyhnul demolici - v roce 1960 a v roce 1973. Tehdy jej zachránil požadavek památkáru, kterí nechali premístit rokokové schodište do parku na zámek Skalku. Pozdeji už na demolici nebyly peníze. V roce 1989 byl kostel zapsán na seznam státních kulturních památek a zacaly práce na jeho záchrane. První pout po desítkách let se konala 15. srpna 1990. Její úcastníci se k bohoslužbe shromáždili ješte pred kostelem, o rok pozdeji se už pout konala uvnitr uklizeného chrámu.

Rating: