Malostranská beseda (Malá Strana, Prague)
33U E 457417 N 5548615
Malostranska beseda, originally Prague's Lesser Town City Hall (Malostranská radnice), is the late-Renaissance building in Malostranske námestí (Lesser Town Square) in the center of Prague's Lesser Town (Malá Strana).
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Malostranská beseda, originally Prague's Lesser Town City Hall (Malostranská radnice), is the late-Renaissance building in Malostranske námestí (Lesser Town Square) in the center of Prague's Lesser Town (Malá Strana). The "ex-city hall", serves for many years as a social and cultural centre of the district.

Prague's Lesser Town City Hall, originally Gothic structure from 1478–1481, was plundered by Passauer army in 1611 and finally rebuilt in the late-Renaissance style by G. M. Filippi (1617–1630). The internal structure and loggia are from year 1660. Three towers with onion-shape cuppolas were a part of the building until 1828, when were removed. The original late-Renaissance look, including these three toweres, was restored during the last great reconstruction of the building in 2006-2009. The building served as Lesser Town City Hall until the administrative fusion of all Prague's towns into one City in 1784.

Malostranská beseda respektive bývalá Malostranská radnice je pozdne renesancní budova v Praze 1, která se nachází na Malostranském námestí c. 21 v centru Malé Strany. Bývalá radnicní budova dnes slouží již po mnoho let coby spolecenský klub a koncertní sál. Jedná se o jedno z kulturních center Malé Strany, které se nachází, mimo jiné, též na hlavní turistické trase procházející starou Prahou od Prašné brány pres Staromestského námestí pres Karluv most na Malou Stranu a odtud pak dále na Pražský hrad.

V letech 2006 až 2009 prošla bývalá radnicní budova rozsáhlou rekonstrukcí. Podle puvodních plánu mela rekonstrukce zacít již v roce 2004 a být dokoncena koncem roku 2005, ale pri pruzkumech vyšlo postupne najevo, že dum je v mnohem horším stavu, než se puvodne predpokládalo a celá rekonstrukce nakonec zabrala více než tri roky. Ve velmi špatném stavu byl napríklad jedinecný renesancní krov, který se nakonec podarilo restaurátorum za použití dobových tesarských technik zachránit. Velmi významným zásahem do vzhledu byla obnova veží, které se na Malostranské besede nacházely od 17. století do roku 1828, kdy byly, pravdepodobne kvuli nestabilite, odstraneny. Znovuumístení veží predcházela dlouhá verejná i odborná diskuze o smysluplnosti a správnosti takovéhoto zásahu do vzhledu Malostranského námestí. Problematické bylo i samotné technické rešení osazení veží, protože puvodní budova z 15. století nebyla konstruována tak, aby veže unesla a až v 17. století byl instalován drevený systém , který roznášel hmotnost veží do celé konstrukce budovy. Tento systém byl pri poslední rekonstrukci odstranen a nahrazen systémem ocelovým.

[Czech Wiki]