Former savings bank - Nachod, Czech Republic
The buildimg of former savings bank at Masaryk Square in Náchod.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

About Town
Náchod is a town in the Czech Republic. Náchod lies in the valley of the river Metuje. Náchod was founded in the 14th century by knight Hron of Naceradice, who founded a castle on a strategical place, where local trade road reaches the defile called Branka. The first written note dates back to 1254.

About building
The corner building, ground floor and two floors above ground. The Neo-Renaissance building decorated with graffiti and frescoes.

=======================================

Nárožní budova približne pudorysu V. Prízemí a dve nadzemní poschodí. Novorenesancní stavba zdobená sgrafity a freskovou výzdobou. Na stranu západní jsou figurální fresky s námety Prumysl, Orba, Obchod. Nároží tvorí samostatný rivalit, precházející v hodinovou vež. Nad vstupem v nároží je pseudorenesancní arkýr. Vežový nástavec má hodiny v prucelí ve stredu s figurální komposicí ve štuku. Celne vlevo žena symbolizující mládí, celne vpravo starec s presýpacími hodinami z plechu v pravé ruce, symbolizuje cas a stárí. Za ženou dekor kvetoucích snítek stromu, za mužem uvadající pahýl stromu. Hodinová vež je zakoncená dlátkovou strechou a osmistennou vežickou s lucernou a bánkou. Na východní strane jsou puvodní drevené dvere vstupu a pametní deska z pískovce pripomínající, že v tomto míste stála Hradecká brána mesta zborená v roce 1827. Nad korunní rímsou na východní a západní stranu jsou pseudorenesancní oblouckové štíty nad níže položenými osami oken. Na fasáde prvního podlaží na východní stranu jsou fresky s námety z dejin Náchoda. Celne zleva: Jirí z Podebrad v Náchode 22. dubna 1456, chodští exulanti 1627, Švédové pred Náchodem 26. cervence 1639. V interiéru je strop schodištové haly klenutý hvezdovou klenbou se štukem vyznacenými žebry. Žebra zakoncená pseudogotickými jednoduchými konzolami. Na nároží v interiéru dnes výstavní sín približne trojúhelného pudorysu, plochostropá s hranolovým pilírem. Nad vstupním schodištem z ulice je valená klenba a na zdích štukové dekorace kvetu a listu. Dve mramorové pametní desky. Stavba postavena 1901 – 02 a projektanty byli architekti Václav Vejrych a Vojtech Pikl z Prahy. Fresková výzdoba na fasáde od Karla Špilara. Návrhy vypracovány v roce 1898 a ve sbírce Galerie výtvarného umení v Náchode jsou uloženy kartony kreseb 1:1. Náchodský malír Antonín Brunner vytvoril akvarely dnes uložené v galerii. Podle akvarelu a velkých kreseb provedl malbu fresek na zdi stavby pri renovaci budovy v letech 1931 – 32. Celkové provedení stavby odpovídá stylu novorenesance.

Source and more information: (visit link)
Year photo was taken: 1920