Zasadka - Central Bohemia, Czech Republic
Ruins of Zasadka Castle.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Remains of a moat and walls of a 14th century castle. In 1560 it was rebuilt into a Renaissance chateau which burnt down in 1790. It was abandoned and left for ruin in the 19th century.

==========================================================

Puvodní tvrz Zásadka je zmínena poprvé v roce 1406 pri její koupi Matejem Pomazánkou ze Zlivi. Pozdeji sídlo vlastnili Cuchové z Navarova, kterí ji prodali pro dluhy roku 1452 Jirímu z Podebrad. V roce 1487 se píše Markvart Frycek z Dalimeric sezením na Nové Zásadce, což naznacuje obnovu sídla. Za Jana Hrzána z Harasova (1520) a Petra Samšinského ze Samšiny (1539) se mluví o "zpustlém zámku". Zásadku prestavel na renesancní zámek zrejme Zikmund Vancura z Rehnic, který ji koupil v roce 1560. Stavební úpravy zde provádel pocátkem 17. století i Václav Budovec z Budova. Roku 1790 zámek vyhorel, ale ješte v roce 1820 mel strechu. Definitivne chátrá v 2. polovine 19. století.
Type: Ruin

Fee: 0