Klášterní kostel sv. Václava - Pacov, Czech Republic
Baroque monastery church of St. Wenceslas / Klášterní kostel sv. Václava
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Barokní klášterní kostel sv. Václava byl postaven v roce 1720, za sedm let však vyhorel a znovu postaven na puvodním pudorysu byl v letech 1727-32 M. Wittwerem. Na stavbe kláštera se v roce 1739 podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. Po zrušení kláštera v roce 1785 prošel kostel nekolika úpravami, v roce 1898 byl upraven interiér a v roce 1936 vnejšek kostela. Od roku 1947 jej užívala církev Ceskoslovenská. Zatím poslední významnou opravou kostel prošel na pocátku 21. století. Prucelí kostela zdobí rada plastik z roku 1732, pocházející snad z dílny J. A. Quitainera – sv. Václav, sv. Terezie a sv. Jan od Kríže (patroni karmelitánu), Panna Maria, sv. Anna a sv. Jáchym. Nad vchodem je znak Zikmunda Jana Myslíka z Hiršova, který Pacov karmelitánum venoval.

EN:
Baroque monastery church of St. Wenceslas was built in 1720, after seven years, however, burned down and was rebuilt on the original plan in the years 1727-32 by M. Wittwer. On the construction of the monastery participated Kilian Ignac Dienzenhofer in 1739. Since 1947 it is used by the Czechoslovak Church. The facade is decorated with many sculptures from 1732, perhaps coming from the workshop of J.A. Quitainer - St. Vaclav, St. Theresa, St. John of the Cross (Carmelite patrons), Virgin Maria, St. Anne, and St. Joachim. Above the entrance is a CoA of Zikmund Myslík from Hiršov, who donated Pacov to Carmelites.

Zdroj/Source: (visit link)
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1720