Aliancní znak Martinicu - Horepník, Czech Republic
Aliancní znak Martinicu v Horepníku
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Martinicové byl ceský šlechtický rod, jehož koreny sahají do 14. století, s nímž je spjata historie mnoha obcí a mest zejména na Kladensku a Slánsku. Jejich jméno je odvozeno od tvrze Martinice, pozdeji zacali používat rodové jméno Boritové z Martinic, po Boritovi z Martinic.

Na základe majestátu císare Ferdinanda z r. 1621 byli Martinicové povýšeni na ríšská hrabata. Vymreli (po meci) roku 1789 Františkem Karlem z Martinic. Majestátem z 2. listopadu 1792 se Karel Josef Clam, manžel Marie Anny z Martinic, dcery Františka Karla z Martinic, stal hrabetem z Clam-Martinic.

Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Martinicové

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Na soše Nejsvětější trojice

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Erb Martiniců je podobný s erby Kouniců, Drnholců, pánů z Talmberka či Rychnovských, Rychmberských, Pánů z Ústí (nad Orlicí), tudíž s nimi pravděpodobně byli příbuzní. Lekníny jsou na červeném podkladu doplněny zlatou šternberskou hvězdou. V klenotu se později objevil rakouský štítek s iniciálami panovníků, kterým sloužil Jaroslav Bořita. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Martinicov%C3%A9_a_Clam-Martinicov%C3%A9#Erb

ulice Nám. Prof. Bechyně Hořepník okres Pelhřimov