G.S. (105-05-00002) - Himmelbjerget, Silkeborg, Denmark
Postament Himmelbjerget

Det skyldtes først og fremmest digterpræsten St. St. Blicher, at Himmelbjerget blev kendt.
Man fortæller, at nogle studenter en sommerdag i 1838 på en fodtur kom op på bjerget
og blev så begejstrede over naturskønheden, der mødte dem, at de skrev til Blicher
og foreslog ham at lave et folkemøde på Himmelbjerget. Blicher gik med begejstring med på ideen
og samlede ved sine folkemøder, hvoraf det første blev holdt l. august 1839, tusinder af mennesker. Himmelbjerget INFO

GS-punkterne etableres under af Generalstabens topografiske Afdeling, der var en Dansk kort myndighed under Generalstablen. Der forsynede militær og andre civile myndigheder med Topografisk kortdata. Generalstabens topografiske Afdeling (GS) blev stiftet i 1842, Afdeling stod for detailmålingen, der dannede grundlaget for den egentlige kortproduktion indtil 1928 hvor den blev slået sammen med Den Danske Gradmaaling(GM) og blev til Geodætisk Institut (GI). GS-punkter kan være afmærket med et postament, som vist på her. Et postament er en granitblok, der er kvadratisk og måler 34*34cm og er ca. 1 m høj. Under terræn er postamentet støbt ned i 1 kubikmeter beton. Dette er gjort for at sikre, at punktet ikke flytter sig pga. frost og andre bevægelser i jorden. I stedet for en granitblok kan et postament være muret op med mursten.

ENG.
Pic. 1