The monument No. 224 - Horni Dohalice, Czech Republic
33U E 550299 N 5570248
The monument No. 224 and an educational trail No. 9 - Bitva U Hradce Králové 3. cervence 1866 - jižní krídlo, the site No. 7 - Horní Dohalice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The monument No. 284 is located on the southern edge of Horní Dohalice village.

====================================================================

Obec Horní Dohalice byla po celou dobu bitvy 3. cervence 1866 v dostrelu 20 rakouských delostreleckých baterií (160 del) stojících od Lípy smerem ke Strezeticím. Obetí delostrelby se stala také usedlost cp. 34. Po ústupu trí brigád rakouského X. sboru podmaršálka von Gablenze z predsunuté linie na Bystrici obsadily vyklizené pozice u Dohalic a Horních Dohalic pruské prapory predvoje 4. peší divize vedené plukovníkem von Wietersheimem. Veškeré pruské pokusy postoupit proti Dlouhodvorské výšine a Lípe skoncily nezdarem. Pruská pechota, která musela dlouhé hodiny setrvat ve vražedné palbe rakouských del, byla znacne demoralizována. Okolo 10,30 hod. zacala docházet nekterým delostreleckým bateriím rakouského X. armádního sboru munice a již v 11. hod. musely být tri baterie vystrídány šesti bateriemi s plnou dotací streliva.

Kolem 13. hod. Prusové vážne pomýšleli na stažení svých oddílu na pravý breh rícky Bystrice. V tu dobu zaútocil z Horních Dohalic se zbytky jednoho z praporu pruského 49. pešího pluku plukovník von Wietersheim proti delostreleckým bateriím, za nimiž stály zformované jednotky rakouského X. armádního sboru podmaršálka von Gablenze. Tento útok byl po nekolika stech metrech rozbit a smrtelne ranený plukovník padl k zemi. Mezi težce zranenými byl i pruský major delostrelectva Alexandr von Rüstow. Oba zemreli v lazaretu v Horicích v Podkrkonoší.
Size / Velikost: small

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no