The monument No. 23 - Chlum, Czech Republic
33U E 552265 N 5569817
The monument No. 23 and an educational trail No. 10 - The central battlefield Chlum, the site No. 6 - Mausoleum.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

We can find the monument No. 23 between villages Lípa and Chlum, close to The central battlefield Chlum.

====================================================================

Na severozápadním svahu Chlumu, naproti tzv. Gabrielinu dvoru, který v roce 1868 daroval liberecký prumyslník Jan Arnošt baron Liebig své dceri Gabriele, uprostred udržovaného parku
s vysokými lipami a duby a s kamennou sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1726 se tycí monumentální Mauzoleum s kaplí (e.c. 23). Je venováno památce padlých rakouských a saských
vojáku. Památka byla postavena nákladem barona Liebiga a z výtežku vydání básne „O dušickách 1866“. Mauzoleum bylo vysveceno 3. cervence 1867. V minulosti se zde ve výrocní dny bitvy sloužily polní mše.

V bojích o obec Lípu byl ve 13.30 hodin podniknut rakouským peším plukem c. 49 útok proti lesu Holá západne od Lipy, který však Prusové odrazili. Ve 14 hodin zahájily pruské jednotky protiútok. Tento i další dva jejich pokusy byly neúspešné. Po obsazení Chlumu vojáky pruské 1. peší gardové divize však zahájily postup do zad rakouského III. armádního sboru arcivévody Arnošta. Po 15. hodine zacal II. prapor gardových fyzilíru z predvoje 1. gardové peší divize pronikat do Cistevsi. Další oddelení I. praporu tohoto pluku a gardoví myslivci vyrazili z Chlumu a postupovali dále proti lesíku nad Lípou. Ten byl v tu dobu obsazen rakouským II. praporem pešího pluku c. 52. Rakušané byli z lesa vytlaceni, ale vzápetí jej dobyli zpet, avšak proti presile se nemohli udržet, Liberecký prumyslník Jan Arnošt baron Liebig a tak opet ustoupili. Mezitím prikrocil i predvoj pruské 2. gardové peší divize v síle peti praporu a dvou baterií k útoku na Lípu smerem od Cistevsi. Vesnice byla hájena praporem polních myslivcu c. 3 a cástí I. praporu pešího pluku c. 78, které celily pruskému útoku vedenému od jihu a východu. Od severu postupoval proti Lípe II. prapor gardových fyzilíru a 27. peší pluk od 7. divize. Rakušané se urputne bránili a bojovalo se o každý dum. Prusum se za cenu velkých ztrát podarilo ves
obsadit. Rakouský III. armádni sbor tak byl prinucen ustoupit, aby se vyhnul obklícení. To prineslo Prusum definitivní ovládnutí stredu rakouského postaveni u Lípy a Chlumu.
Size / Velikost: grand

Access restrictions ? / Omezeny pristup ?: no