Jacob Cats - Groede - Netherlans -
Jacobs Cats sitting down near the church of Groede.
Location: Zeeland, Netherlands

Nederlands
ats werd geboren als vierde kind van het gezin. Zijn familie was een weinig bekende regentenfamilie uit Zeeland. Zijn geslacht is niet verwant aan dat van de Heeren van Cats op Noord-Beveland. Jacob Cats zat eerst op de Latijnse school in Zierikzee en bezocht daarna de universiteit te Leiden, hoewel zijn naam in het studenten-album ontbreekt. Hij promoveerde in Orléans en deed zijn eed als advocaat in Den Haag.

Hij vestigde zich na zijn eed in 1603 in Middelburg, waar hij een werkzame praktijk had, vooral in geschillen over de kaapvaart, en werd evenals Simon van Beaumont in december 1603 tot stadsadvocaat aangesteld. Op 29 mei 1605 trouwde hij in de Nieuwe Kerk te Amsterdam met de 26-jarige Antwerpse Elisabeth van Valckenburg. De moeder van Elisabeth woonde in Antwerpen en zij was verwant aan de schatrijke familie Vogelaer.

Met het Twaalfjarig Bestand hield de kaapvaart op, en de stedelijke processen verminderden, zodat hij bij het einde van 1612 al zijn tijd en geld beschikbaar had om geïnundeerde landen in Zeeuws-Vlaanderen te bedijken. Ondanks veel tegenspoed en rechtsgedingen was hij na een aantal jaar grootgrondbezitter geworden.

Van 30 oktober 1621 tot 31 maart 1623 was hij pensionaris van Middelburg. Vervolgens werd hij pensionaris van Dordrecht van 1623 tot 1636. Op 3 juli 1636 werd hij benoemd raadpensionaris van Holland, waarbij negen jaar later het ambt van grootzegelbewaarder kwam. Cats was van 1629 tot 1631 ook al voor korte tijd raadpensionaris geweest. Tot 1651 bekleedde hij dit ambt.

Aan het einde der Grote Vergadering op 27 september 1651, legde hij zijn ambten neer. Zijn Munnikenhof bij Grijpskerke, de Catshoeve bij Groede en bovenal Sorghvliet getuigden alle van zijn zin voor economie en buitenleven. Cats is de volksdichter van Nederland, al heeft niet al zijn werk de tand des tijds doorstaan. Hij overleed op Zorgvliet (Den Haag), in het huis dat nu als ambtswoning van de minister-president in gebruik is, het Catshuis. Hij werd begraven in de Kloosterkerk in Den Haag. In deze kerk staat op de plaats waar zijn graf lag een gedenkteken.

English
Jacob Cats (10 November 1577 – 12 September 1660) was a Dutch poet, humorist, jurist and politician. He is most famous for his emblem books.
Having lost his mother at an early age, and being adopted with his three brothers by an uncle, Cats was sent to school at Breda. He then studied law at Rotterdam and at Paris, and, returning to Holland, he settled at the Hague, where he began to practise as an advocate. His pleading in defence of a person accused of witchcraft brought him many clients and some reputation. He had a serious love affair about this time, which was broken off on the very eve of marriage by his catching a tertian fever which defied all attempts at cure for some two years. For medical advice and change of air Cats went to England, where he consulted the highest authorities in vain. He returned to Zeeland to die, but was cured mysteriously with the powder of a travelling doctor (later sources claim he was a quack). He married in 1602 a lady of some property, Elisabeth van Valkenburg, and thenceforward lived at Grijpskerke in Zeeland, where he devoted himself to farming and poetry.
Diplomatic career.

Poezie