Kostel sv. Kunhuty - Brno, Czech Republic
Kostel sv. Kunhuty v brnenských Zábrdovicích
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel sv Kunhuty se nachází v areálu Vojenské nemocnice na ulici Zábrdovická v mestské cásti Brno-Židenice.

Kostel svaté Kunhuty byl postaven v pozdne románském slohu. Vysvecen byl v roce 1211 za prítomnosti krále Premysla Otakara I., jeho trí synovcu, celého dvora, Vladislava Jindricha -markrabete moravského, moravské šlechty a predstavitelu církve. Obrad vykonal hnezdenský arcibiskup Josef Kietlitz. Kostel se tak stal kostelem farním pro Zábrdovice, Židenice a Husovice a soucasne i kostelem klášterním pro sousedící klášter strahovských premonstrátu. Pro reholníky byl i pohrebištem, zatím co farníci byli pohrbíváni na hrbitove kolem kostela.

Svetícího obradu se zúcastnila tehdy ctyrletá uherská princezna Alžbeta - budoucí svatá Alžbeta Durynská. Ta pak byla pokládána za patronku zábrdovického kláštera.

V roce 1784 byl klášter v rámci Josefínských reforem zrušen a premenen na vojenskou nemocnici. Chrám svaté Kunhuty byl odsvecen a sloužil z pocátku jako márnice, pozdeji jako vojenské skladište. Dnes, po generální oprave, je objekt využíván jako nemocnicní lékárna.

Zde dochované románské prvky patrí k nejcennejším památkám v Brne. Patrí k nim románské rádkové zdivo a okna s pravoúhlými ústupky a zdobnými patkami.

EN:
Church of St. Kunhuta is located within the military hospital on the Zábrdovická street in the city of Zidenice. Church of the St. Kunhuta was built in late Romanesque style. It was consecrated in 1211. In the year 1784 under the Josephine reforms it was canceled and converted into a military hospital. Church of St. Kunhuty was desecrated and served from the beginning as a morgue and later as a military depot. Today, after overhaul, the building is used as a hospital pharmacy.

Zdroj/Source: (visit link)
Type of Church: Church