Labuti fontana - Blansko, Czech Republic
Labutí fontána na námestí Republiky v Blansku // Swan Fountain on námestí Republiky in Blansko
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN:
Depicted fountain with two sculptures of sandstone swans is located in front of local Town Hall in centre of námestí Republiky (Republic Square) in city of Blansko.

CS:
Na námestí Republiky tryská ze zeme nápadite rešený vodotrysk, budovy po stranách námestí však architektonickou lahudkou nejsou. Smutným památníkem na dobu nedávnou je nevzhledný hotel Dukla, který uzavírá jednu stranu námestí.
Pres ulici je protáhlé námestí Wankelovo, upomínající na lékare a archeologa, který prozkoumal radu jeskyní Moravského krasu i propast Macochu. Námestí je osazeno litinovými sochami z druhé poloviny 19. století, které pripomínají další nedílnou soucást mesta - hutní prumysl. Byly vyrobeny v Blanenských železárnách. V protažení osy námestí je ve vzdálenosti pár set metru videt barokní kostel sv. Martina. Ani toto námestí však není prirozeným svorníkem centra.
A není jím v zásade ani námestí Svobody, na nemž stojí v rade domu budova radnice. Uprostred námestí je nevelký park s lavickami a kašnou s plastikou páru labutí. V parku lze spocinout a príjemne posedet. Jste-li s detmi, urcite je zaujme bronzové sousoší dvou hríbat, které si potomci budou chtít vyzkoušet osedlat. Hríbata pripomínají nekdejší zemedelské usedlosti, které v centru mesta ješte pred nejakými ctyrmi desetiletími stávaly, než definitivne ustoupily "pokroku". Na námestí je i pusobivý památník obetem v 1. svetové válce.

Zdroj/Source: (visit link)