Izba Pamieci Kopalni Wujek - Katowice, Poland
MUZEUM - Izba Pamieci Kopalni Wujek
Location: Śląskie, Poland

Memorial Chamber of Wujek Mine
Museum built in 2008 has three exhibition rooms. One of them showing us diorama of clashes between miners and riot police reflecting the events of 16. December on a scale of 1:100, where you can feel the atmosphere of terror of martial law thanks sound of moving tanks, helicopters or firearms. And at the end of the museum tour you can see the documentary film shooted by Agnieszka Swidzinski.

PL:
Pomysl stworzenia muzeum juz od wielu lat byl w zamysle zarzadu Spolecznego Komitetu Pamieci Górników KWK Wujek poleglych 16.12.1981 – katalizatorem realizacji tej idei wlasnie teraz w grudniu 2008 roku staly sie niejako zewnetrzne okolicznosci. Z uwagi bowiem na wymagany remont Domu Kultury pod znakiem zapytania stanela mozliwosc dalszej ekspozycji wystawy „Bitwa o Polske”. Niezwlocznie zatem przystapiono do prac…
Muzeum miesci sie przy ulicy Wincentego Pola 65 i bezposrednio przylega do miejsca, gdzie 16 grudnia 1981 r. podczas pacyfikacji zakladu zastrzelonych zostalo 9 górników.
W trzech salach ekspozycyjnych znajdziemy tutaj m. in. inscenizacje starcia górnika z funkcjonariuszem ZOMO eksponaty makiete (diorame) kopalni odzwierciedlajaca wydarzenia z 16 grudnia w skali 1:100, mozna takze poczuc atmosfere grozy stanu wojennego poprzez odtwarzane dzwieki poruszajacych sie czolgów, helikoptera, broni palnej, a na koncu zwiedzania zobaczyc dokumentalny film Agnieszki Swidzinskiej.

Theme:

Street Address:
Społeczny Komitet Pamięci Górników KWK ,,Wujek'' Poległych 16 grudnia 1981 r. ul. W. Pola 65 40-596 Katowice

Food Court: no

Gift Shop: no